Smitta. Ett fåtal fall av covid-19 har bekräftats bland boende på äldreboendet Skoga. Foto: Leif Oldenburg

Covid-19 tillbaka på äldreboende i Solna

Äldreboendet Skoga i Huvudsta har på nytt fått in coronasmitta. "Man hade önskat att det här eländet skulle vara över, men tyvärr är det nog något vi kommer att få leva med", säger medicinskt ansvarige sjuksköteskan Cecilia Linde.

  • Publicerad 18:48, 14 sep 2021

De som får positiva testsvar av har ofta milda och få symtom.

Efter en lugn sensommar inom Solnas äldreomsorg har nu coronasmittan tagit sig in på ett av äldreboendena, Skoga.

– Det är ett fåtal fall på en avgränsad avdelning och ingen stor smittspridning, det är under kontroll, säger Cecilia Linde, Solnas medicinskt ansvarige sjuksköterska.

Att smittan kommer in i verksamheten igen är inte förvånande, menar hon.

– Vi vet att deltavarianten sprider sig i samhället och att vaccinerade kan få covid igen. Man hade önskat att det här eländet skulle vara över, men tyvärr är det nog något vi kommer att få leva med, att det dyker upp igen.

Är de smittade vaccinerade?

– Utan att gå in på just dessa specifika fall ser vi att vaccinet har effekt och skyddar mot allvarlig sjukdom, de som får positiva testsvar har ofta milda och få symtom.

https://www.mitti.se/nyheter/covid-smittan-okar-pa-boenden-for-aldre-dos-tre-pa-gang/repuim!c9qzh0uzxfFFj3Fjh0Byg/

Vid upptäckt smitta följer verksamheterna Smittskydd Stockholms riktlinjer: berörd håller sig i sin lägenhet och smittspårning genomförs.

Vet ni hur smittan kom in?

– Exakta källan är svår att veta, det här är inga slutna verksamheter utan bostäder. Man försöker ringa in dem som har blivit exponerade och smittspårar enligt Smittskydd Stockholms riktlinjer.

Det råder inte besöksstopp i verksamheten men Cecilia Linde betonar att verksamheterna har besöksrutiner, oavsett om det gäller covid-19 eller andra smittsamma sjukdomar som magsjuka.

Region Stockholm börjar i veckan ge människor i särskilda riskgrupper en tredje dos vaccin mot covid-19, men boende eller personal på äldreboenden omfattas ännu inte av detta.