Nya råd. Nya siffror efter nya rekommendationer att vaccinerade personer med symptom inte ska testa sig, meddelar FHM. Sara Byfors, enhetschef. Foto: Mostphotos/FHM (kollage)

Coronarapport: Ett nytt dödsfall i Sigtuna

I flera veckor har man nu sett en något ökad smittspridning. Samtidigt är läget stabilt inom sjukvården, meddelar Folkhälsomyndigheten. I Sigtuna minskade smittan jämfört med veckan innan.

  • Publicerad 08:56, 12 nov 2021

Det tydliga är att vaccinen fungerar.

Under torsdagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten (FHM) att man fortsatt ser ökad smittspridning i landet.

I Sigtuna kommun var det däremot en kraftig minskning jämfört med veckan innan. 43 nya fall rapporterades för vecka 44 i kommunen. Det är en minskning med 61 fall från föregående vecka då smittan hade stigit ordentligt.

Dessvärre rapporteras också ett nytt dödsfall och nu har 114 personer avlidit i covid-19. Även om smittan minskade i Sigtuna kommun vill Folkhälsomyndigheten påminna om vikten att följa rekommendationerna vid symtom.

– Vi har en väntad ökning av covid och andra luftvägsinfektioner, så det är viktigt att följa de rekommendationer och råd som finns, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

Färre testar sig

Samtidigt är det nu färre som testar sig. Nationellt såg man en 29-procent minskning av antalet testade personer till från vecka till vecka.

– Vi tror också det beror på att färre testar sig under höstlovet, säger Sara Byfors.

Från den första november rekommenderas inte längre vaccinerade, eller de som varit sjuka i covid-19 de senaste sex månaderna, att testa sig.

Fler ovaccinerade blir sjuka

Enligt Folkhälsomyndigheten ser man att sjukvården inte belastas lika mycket i Sverige med den ökade smittspridningen. Detta jämfört med andra länder i Europa där vaccineringstakten inte är lika hög.

Sara Byfors menar att man tydligt ser ökad risk för covid-19 bland ovaccinerade, än den vaccinerade gruppen.

– Det tydliga är att vaccinen fungerar. Det är väsentligt lägre bland vaccinerade än ovaccinerade, säger hon.

En tredje dos

Cirka 73 procent av boende på äldreboenden har nu fått en tredje dos, meddelar även FHM.

Vaccinationstäckningen i Sigtuna kommun är fortsatt hög. 76 procent av befolkningen född 2005 eller tidigare fått minst en dos vilket innefattar 29 903 personer. 70 procent har tagit en andra dos.

Covid-19 i Sigtuna vecka 44

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 43

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 11/11): 114

Andel vaccinerade över 16 år, en dos: 76 procent

Andel vaccinerade över 16 år, två doser: 70 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

L: ”Sigtuna ska bli bästa skolkommunen”

Nyheter Val. Skola och trygghet högt på dagordning Trygghet, äldreomsorg och bostadspolitiken blir heta ämnen inför valet enligt Liberalernas Pernilla Bergqvist.torsdag 25/11 13:07

Bedrägerier mot äldre ökar i Sigtuna

Nyheter Luras. Verbala tjuvar försöker blåsa äldre En bedrägerivåg som svept över norrort har även nått Sigtuna. Flera äldre i kommunen har blivit uppringda av misstänkta bedragare.tisdag 23/11 11:52

Coronarapport: 57 coronafall i Sigtuna

Nyheter Testning. Alla uppmanas testa sig igen, meddelar FHM. Folkhälsomyndigheten inför vaccinpass och rekommenderar vaccinerade att testa sig igen, efter ökad smittspridning. I Sigtuna kommun ökar smittan något igen.fredag 19/11 9:58