Coronavåg. "Sverige har en viss uppgång" säger Anders Tegnell om den nya coronavågen. Foto: Mostphotos/Christian Lärk (kollage)

Coronarapport: 57 coronafall i Sigtuna

Folkhälsomyndigheten inför vaccinpass och rekommenderar vaccinerade att testa sig igen, efter ökad smittspridning. I Sigtuna kommun ökar smittan något igen.

  • Publicerad 09:58, 19 nov 2021

Nu är vi i ett annat läge

Förra veckan rapporterades 57 nya coronafall i Sigtuna kommun. Inget nytt dödsfall har rapporterats under den perioden.

Under onsdagen meddelade regeringen att man inför krav på vaccinationsbevis för deltagare vid sammankomster om fler än 100 personer.

Nu återgår även Folkhälsomyndigheten (FHM) till att rekommendera alla att testa sig vid symptom – även de som är vaccinerade. Detta efter att man sett ökad smittspridning i Sverige, och en kraftigt ökad trend i Europa.

– Nu är vi i ett annat läge, då är det dags att gå tillbaka. Vi ska testa för alla symptom för att snabbt hitta de som är smittade, och bryta smittkedjorna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, under torsdagen.

Alla ska testa sig

Förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att siffrorna kan påverkas av att det har varit höstlov, då färre tros ha testat sig.

Nyligen tog myndigheten även bort rekommendationen att vaccinerade, eller de som varit sjuka i covid-19 de senaste sex månaderna, ska testa sig vid symptom.

Något man alltså backar på.

– Från och med måndag (22 nov, reds.anm) gäller rekommendationen igen, även för de som är vaccinerade, säger Anders Tegnell.

Så många har vaccinerat sig

Cirka 54 procent av personer födda 80 år eller äldre i Sverige uppges nu ha fått en tredje dos.

Vaccineringstakten i Sigtuna kommun stiger, även i de områden som legat efter. 76 procent av befolkning födda 2005 eller tidigare har fått minst en dos. Det är 29 981 personer.

Anders Tegnell uppmanar fortsatt att man ska stanna hemma vid symptom, och att ta vaccinet.

– Det är viktigt att vi samarbetar för att inte återuppleva en höst som vi hade förra året, eller kommer till samma läge som många andra länder har det nu i Europa, säger han.

Så får du ditt vaccinpass

Covid-19 i Sigtuna vecka 45

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 57

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 18/11): 114

Andel vaccinerade över 16 år, en dos: 76 procent

Andel vaccinerade över 16 år, två doser: 71 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Pendeltågen stoppas om lokförare tvingas arbeta ensamma

Nyheter Facket lägger skyddsombudsstopp Beslutet att avskaffa tågvärdarna på pendeln orsakade protester – och nu blir det skarpt läge. ST-facket lägger skyddsstopp mot ensamarbete på tågen.måndag 17/1 15:12

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33

Över 400 coronafall på en vecka

Nyheter Coronarapport: "Nu är omikron helt dominerande" Stanna hemma, vaccinera dig och gå inte på fest. Det uppmanar FHM om nu när smittspridningen med omikron når rekordhöga nivåer. Aldrig tidigare har det varit så många smittade i kommunen på en vecka.fredag 14/1 9:00

Elever utbildar elever om utsatthet på nätet

Nyheter Samma våglängd. Tingvallaskolan har utsett elevambassadörer Ett nytt projekt är skapat på Tingvallaskolan i Märsta. Här utbildar elever varandra om riskerna med att dela bilder på sociala medier.måndag 10/1 12:28