Coronavåg. "Sverige har en viss uppgång" säger Anders Tegnell om den nya coronavågen. Foto: Mostphotos/Christian Lärk (kollage)

Coronarapport: 57 coronafall i Sigtuna

Folkhälsomyndigheten inför vaccinpass och rekommenderar vaccinerade att testa sig igen, efter ökad smittspridning. I Sigtuna kommun ökar smittan något igen.

  • Publicerad 09:58, 19 nov 2021

Nu är vi i ett annat läge

Förra veckan rapporterades 57 nya coronafall i Sigtuna kommun. Inget nytt dödsfall har rapporterats under den perioden.

Under onsdagen meddelade regeringen att man inför krav på vaccinationsbevis för deltagare vid sammankomster om fler än 100 personer.

Nu återgår även Folkhälsomyndigheten (FHM) till att rekommendera alla att testa sig vid symptom – även de som är vaccinerade. Detta efter att man sett ökad smittspridning i Sverige, och en kraftigt ökad trend i Europa.

– Nu är vi i ett annat läge, då är det dags att gå tillbaka. Vi ska testa för alla symptom för att snabbt hitta de som är smittade, och bryta smittkedjorna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, under torsdagen.

Alla ska testa sig

Förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att siffrorna kan påverkas av att det har varit höstlov, då färre tros ha testat sig.

Nyligen tog myndigheten även bort rekommendationen att vaccinerade, eller de som varit sjuka i covid-19 de senaste sex månaderna, ska testa sig vid symptom.

Något man alltså backar på.

– Från och med måndag (22 nov, reds.anm) gäller rekommendationen igen, även för de som är vaccinerade, säger Anders Tegnell.

Så många har vaccinerat sig

Cirka 54 procent av personer födda 80 år eller äldre i Sverige uppges nu ha fått en tredje dos.

Vaccineringstakten i Sigtuna kommun stiger, även i de områden som legat efter. 76 procent av befolkning födda 2005 eller tidigare har fått minst en dos. Det är 29 981 personer.

Anders Tegnell uppmanar fortsatt att man ska stanna hemma vid symptom, och att ta vaccinet.

– Det är viktigt att vi samarbetar för att inte återuppleva en höst som vi hade förra året, eller kommer till samma läge som många andra länder har det nu i Europa, säger han.

Så får du ditt vaccinpass

Covid-19 i Sigtuna vecka 45

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 57

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 18/11): 114

Andel vaccinerade över 16 år, en dos: 76 procent

Andel vaccinerade över 16 år, två doser: 71 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Nyheter Ny lag. 7 av 21 från Ukraina har fått bostad Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på...fredag 5/8 10:25

Bensin: lägsta priset på fem månader

Nyheter På väg. Bensinpriset sjunker, men fortfarande högt Literpriset för bensin ligger under 20 kronor för första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina. – Det är fortfarande för dyrt, tycker en besökare som Mitt i pratar med på en bensinstation i Märsta.onsdag 3/8 16:00

”Inga vanliga svenne-bilar”

Nyheter Bilträff i Torsåker. Här samlas bilfantaster för att visa upp sina pärlor På gräsmattan intill The Nut House rullar bilarna in – och inte vilka bilar som helst. Först på plats är en Nash Metropolitan, årsmodell 1958 och en ombyggd BMW vid namn Alpina B6 3,5 årsmodell 1988.söndag 31/7 19:00

Efter masstängningen: Här öppnar McDonald's nytt

Nyheter McDonalds lägger ner butiker på flera håll – men satsar här Snabbmatskedjan lägger ner restaurang efter restaurang i olika centrum runt om i Stockholms län. Men i Märsta går de emot den dystra trenden. Här öppnar McDonald's ett nytt ställe, som kommer...fredag 29/7 8:38

Bopriserna fortsätter sjunka

Nyheter Mäklare:. Fördel för förstagångsköpare Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit i Sigtuna kommun. Och det rejält, visar nya mätningar från Svensk mäklarstatistik.torsdag 21/7 16:27