Förra veckan rapporterades 57 nya coronafall i Sigtuna kommun. Inget nytt dödsfall har rapporterats under den perioden.

Under onsdagen meddelade regeringen att man inför krav på vaccinationsbevis för deltagare vid sammankomster om fler än 100 personer.

Nu återgår även Folkhälsomyndigheten (FHM) till att rekommendera alla att testa sig vid symptom – även de som är vaccinerade. Detta efter att man sett ökad smittspridning i Sverige, och en kraftigt ökad trend i Europa.

– Nu är vi i ett annat läge, då är det dags att gå tillbaka. Vi ska testa för alla symptom för att snabbt hitta de som är smittade, och bryta smittkedjorna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, under torsdagen.

Alla ska testa sig

Förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att siffrorna kan påverkas av att det har varit höstlov, då färre tros ha testat sig.

Nyligen tog myndigheten även bort rekommendationen att vaccinerade, eller de som varit sjuka i covid-19 de senaste sex månaderna, ska testa sig vid symptom.

Något man alltså backar på.

– Från och med måndag (22 nov, reds.anm) gäller rekommendationen igen, även för de som är vaccinerade, säger Anders Tegnell.

Så många har vaccinerat sig

Cirka 54 procent av personer födda 80 år eller äldre i Sverige uppges nu ha fått en tredje dos.

Vaccineringstakten i Sigtuna kommun stiger, även i de områden som legat efter. 76 procent av befolkning födda 2005 eller tidigare har fått minst en dos. Det är 29 981 personer.

Anders Tegnell uppmanar fortsatt att man ska stanna hemma vid symptom, och att ta vaccinet.

– Det är viktigt att vi samarbetar för att inte återuppleva en höst som vi hade förra året, eller kommer till samma läge som många andra länder har det nu i Europa, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-far-du-ditt-vaccinpass/repukr!yugT3hGV94Dh7FCCbQp4Q/