Coronavåg. "Sverige har en viss uppgång" säger Anders Tegnell om den nya coronavågen. Foto: Mostphotos/Christian Lärk (kollage)

Coronarapport: 57 coronafall i Sigtuna

Folkhälsomyndigheten inför vaccinpass och rekommenderar vaccinerade att testa sig igen, efter ökad smittspridning. I Sigtuna kommun ökar smittan något igen.

  • Publicerad 09:58, 19 nov 2021

Nu är vi i ett annat läge

Förra veckan rapporterades 57 nya coronafall i Sigtuna kommun. Inget nytt dödsfall har rapporterats under den perioden.

Under onsdagen meddelade regeringen att man inför krav på vaccinationsbevis för deltagare vid sammankomster om fler än 100 personer.

Nu återgår även Folkhälsomyndigheten (FHM) till att rekommendera alla att testa sig vid symptom – även de som är vaccinerade. Detta efter att man sett ökad smittspridning i Sverige, och en kraftigt ökad trend i Europa.

– Nu är vi i ett annat läge, då är det dags att gå tillbaka. Vi ska testa för alla symptom för att snabbt hitta de som är smittade, och bryta smittkedjorna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, under torsdagen.

Alla ska testa sig

Förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att siffrorna kan påverkas av att det har varit höstlov, då färre tros ha testat sig.

Nyligen tog myndigheten även bort rekommendationen att vaccinerade, eller de som varit sjuka i covid-19 de senaste sex månaderna, ska testa sig vid symptom.

Något man alltså backar på.

– Från och med måndag (22 nov, reds.anm) gäller rekommendationen igen, även för de som är vaccinerade, säger Anders Tegnell.

Så många har vaccinerat sig

Cirka 54 procent av personer födda 80 år eller äldre i Sverige uppges nu ha fått en tredje dos.

Vaccineringstakten i Sigtuna kommun stiger, även i de områden som legat efter. 76 procent av befolkning födda 2005 eller tidigare har fått minst en dos. Det är 29 981 personer.

Anders Tegnell uppmanar fortsatt att man ska stanna hemma vid symptom, och att ta vaccinet.

– Det är viktigt att vi samarbetar för att inte återuppleva en höst som vi hade förra året, eller kommer till samma läge som många andra länder har det nu i Europa, säger han.

Så får du ditt vaccinpass

Covid-19 i Sigtuna vecka 45

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 57

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 18/11): 114

Andel vaccinerade över 16 år, en dos: 76 procent

Andel vaccinerade över 16 år, två doser: 71 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

62 coronafall rapporteras i Sigtuna

Nyheter Ungdomar. Ungefär hälften av alla 12 till 15-åringar har fått en dos. Med anledning av den ökade smittspridningen kan flera smittskyddsåtgärder, som kravet på minskad trängsel på serveringar, återinföras.fredag 3/12 17:10

Kvinna misshandlad vid Märsta station

Nyheter Man i 20-årsåldern gripen av polis En man i 20-årsåldern misshandlade en kvinna vid Märsta station under onsdagseftermiddagen. 20-åringen är nu gripen.torsdag 2/12 9:15

Skulle köpa sex – greps av polis

Nyheter Man åtalas i stor insats mot prostitution En man i 50-årsåldern åtalas för att försökt köpa sex av en prostituerad. Men innan någon sexuell handling utfördes greps mannen istället av polisen som genomförde en stor operation mot prostitution.tisdag 30/11 17:35

Polisen varnar: "Stora trafikstörningar – lämna bilen hemma"

Nyheter Utrikesministrar i mängder En stor internationell konferens hålls vid Arlanda. I samband med det väntas omfattande trafikstörningar på E4:an, vid Arlanda och i centrala Stockholm.tisdag 30/11 11:34

Sigtuna har fått nya trygghetspunkter

Nyheter Beredda. Användas vid eventuella kriser, brand eller strömavbrott. Vid en kris eller en störning i någon viktig samhällsfunktion kan du gå till någon av kommunens nya trygghetspunkter.tisdag 30/11 7:39