Smittspridningen i norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker ligger fortsatt på en låg nivå jämfört med i våras.

Samtidigt ökade antalet smittade något från vecka 34 till 35. Totalt 151 personer. I Danderyd rapporterades 20 smittade, i Täby 55, Vallentuna 25, Vaxholm 6 och Österåker 45.

En person från Vallentuna rapporterades ha avlidit av covid-19 .

Restriktioner för ovaccinerade

Tidigare i veckan meddelade regeringen att man lättar på vissa restriktioner. Från och med den 29 september hävs begränsningar för restauranger och vid allmänna sammankomster. Det allmänna rådet om hemarbete slopas också.

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att ovaccinerade dock kommer påverkas annorlunda.

– Det kommer finnas kvar en del rekommendationer för de som inte är vaccinerade. För den gruppen kommer att ha en större risk att både bli sjuka, smittade och smitta andra. Därför är det viktigt att ha en annan typ av regelverk än för de som är vaccinerade, säger han.

Exakt vad beskedet innebär är i nuläget oklart.

Unga och ovaccinerade smittar mer

I hela Stockholms län rapporterades 2100 smittade under förra veckan.

Folkhälsomyndigheten meddelar att smittspridningen ligger fortsatt på stabila nivåer, och att smittspridningen är något större bland yngre åldersgrupper. En orsak uppges vara att vaccinationstäckningen är något lägre där.

– Vi har en del kvar att göra i de yngre grupperna, säger Anders Tegnell.

Ungefär sju miljoner svenskar uppges nu vara vaccinerade.

Vaccineringstakten i norrortskommunerna är fortsatt hög.

Mellan 71 och 75 procent av befolkningen har fått minst två doser. Och mellan 83 och 87 procent har tagit minst en dos i norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.