Översnöat bord och corona. "Det blir en lång väntan på fikastunden" heter bilden av Margaret Sellmark. Foto: Margaret Sellmark

Coronalivet skildras i ny utställning

Coronan har påverkat livet för alla, även västerorts konstnärer. Utställningen Coronaliv visas digitalt, men avslutas på plats i Vällingby Folkets hus.

  • Publicerad 17:15, 8 mar 2021

Verken av sex konstnärer från Hässelby-Vällingby Konstförening finns nu att se på Folkets hus hemsida. Den 9-11 april visas den även på plats i Folkets hus.

– Vi får vänta väldigt länge på nästa fikastund, säger konstnären Margaret Sellmark som bor på seniorboendet Nockebyhem.

Hon syftar på målningen av ett översnöat bord där de boende på Nockebyhem brukar samlas för att fika och umgås. Sedan coronan kom har de inte fikat tillsammans.

Ute i naturen

Andra verk av andra konstnärer är naturmotiv. Det har å andra sidan blivit mer av den varan sedan pandemin kom för många av oss.

– När temat coronaliv dök upp kändes det självklart. Man har nog aldrig varit ute och promenerat och fått så många naturupplevelser som nu. Tempot har gått ned och folk har fått tid att reflektera. På så sätt tänker jag att många konstnärer hittat fördelar i den situation som är, säger konstföreningens ordförande Birgit Bennetter.

Hjälper munskydd?

Konstnären Åsa Holmin Persson, som är en av de andra konstnärerna, skildrar både promenader med distans och ensamma andetag av frisk luft vid havet och funderingar kring om munskydd i målningen "Funderar över om munskydd hjälper"

– Målningen med munskydd hade jag gjort redan innan temat för utställningen kom upp. Det har varit mycket fram och tillbaka om munskydden och jag tror många funderat. Själv tänker jag nog att munskydd är bra, säger Åsa Holmin Persson.

Målningen Promenad med distans visar en äldre och yngre person på promenad tillsammans.

– När jag träffar vänner håller jag distans på promenader, detsamma gäller om jag träffar äldre personer.

Birgit Bennetter, ordförande i konstföreningen. Foto: Ulf Bennetter

"Promenad med distans" En akvarell av Åsa Holmin Persson. Foto: Åsa Holmin Persson

Coronaliv

Utställningen Coronaliv pågår 8 mars till 11 april.

De tre sista dagarna kan utställningen ses på plats i Vällingby Folkets hus.

Medverkande konstnärer är: Ewa Rönnberg, Gun Andersson, Jimmy Lehmann, Margaret Sellmark, Kjerstin Krantz och Åsa Holmin Persson.

Konstverken består av både oljemålningar, akvareller och konstfoton.

Visa merVisa mindre