Utomhus. Seniorträffarna i Danderyd öppnar nu för utomhusaktiviteter. Till höger: Alexander Stalin, verksamhetschef på hemtjänstbolaget Anne Stalin AB. Foto: Privat/Anton Kyhlbäck (kollage)

Coronabeslutet: Seniorerna får träffas igen

Seniorträffarna i Danderyd öppnar igen för aktiviteter utomhus. I slutet av sommaren eller början på hösten väntas inomhusaktiviteter starta igen. "Det betyder jättemycket," säger Alexander Stalin till Mitt i.

  • Publicerad 16:30, 22 jun 2021

Under onsdagen meddelade Danderyds kommun att Idala seniorträff, Mörbygårdens vänner och Träffpunkten i Enebyberg får öppna igen för aktiviteter utomhus.

Ett välkommet besked, säger Alexander Stalin, verksamhetschef på hemtjänstbolaget Anne Stalin AB som driver Idala seniorträffar på uppdrag av kommunen.

– För oss betyder det här jättemycket, och något vi väntat på, säger han.

Från och med den 15 juni har seniorträffarna kunnat öppna igen efter att ha hållit stängt under året. Detta i och med att Smittskydd Stockholms restriktioner upphörde under förra veckan.

Under vanliga förhållande träffas mellan 15 och 20 personer på Idala seniorträff, berättar Alexander Stalin.

– De här personerna är fullvaccinerade sedan länge. Vi kan tycka att det har varit konstigt att man har fått besked från Folkhälsomyndigheten att det går bra att krama ovaccinerade barnbarn, men inte fullvaccinerade kompisar, säger han.

I och med beskedet kan Idala starta sin utegymnastik igen. En en populär och viktig aktivitet, enligt verksamhetschefen.

– Man måste komma ihåg att många av de här människorna har i princip suttit i husarrest i drygt ett år. Så det är otroligt viktigt att vi kan komma igång. För många är seniorträffarna den enda sociala kontakten som de har.

Kan öppna mer i sommar

Danderyds kommun meddelar att inomhusverksamheter väntas öppna senare under sommaren eller tidig höst. Nya beslut kring ytterligare lättnader kommer från Smittskydd Stockholm, och huvudman för seniorträffarna – Danderyds kommun.

På Idala är det flera verksamheter utöver seniorträffarna som berörs, som studiecirklar, vilka ännu inte kan starta.

– Nu hoppas vi snart på en permanent återgång, säger Alexander Stalin.