Jobelle, med matte Anna Schmitt, i det höga gräset på Gärdet. Foto: Pekka Pääkkö

Corona klippte kontot för gräset

Gräset på Gärdet är så högt att små hundar försvinner i det. Anledningen stavas corona. Kungliga Djurgårdens förvaltning har inte råd att klippa gräset när Gröna lund hållit stängt på grund av pandemin.

  • Publicerad 11:30, 2 okt 2020

Det är inte av lättja vi inte klipper.

Förutom galoppbanan har Gärdets gräsmattor vuxit fritt under året. En hundägare beskriver det som vildmark och skrattar.

– Gräset går upp över midjan­ och hundarna försvinner!

Jobbigt för mindre hundar

Men Anna Schmitt och den engelska springer spanieln Jobelle som är ute på promenad trivs alldeles förträffligt.

– Det här är ju en ras som älskar högt gräs. Det finns kanske fästingar och kardborrar men det är inget som stör mig, säger Anna Schmitt.

– Sedan kan man ju tycka att det ser lite risigt ut, och jag förstår småhundsägare som inte tar sig fram överallt.

Egentligen skulle gräset ha klippts vid midsommar. Men parkansvariga Kungliga­ Djurgårdens förvaltning ­ finansieras av näringsidkare i området, som har det tufft ekonomiskt på grund av corona­viruset.

– Vi är ju helt beroende av intäkterna från Gröna lund och andra näringsidkare. De har fått en lite försämrad ekonomi, och då har vi sett över vad vi kan spara in på tillfälligt, säger parkchef Gunnar Björkman.

Det har heller inte varit några konserter på Gärdet
i sommar. Men hade till exempel­ festivalen Lollapalooza hållits även i år hade gräset klippts tidigare, enligt Gunnar Björkman.

Han säger att gräset ska klippas innan vintern. Något exakt datum finns ännu inte.

Om små hundar har fått det svårare att ta sig fram, finns andra arter bland Gärdets djurliv som vinner på bristen på pengar och klippt gräs.

– Det är inte av lättja vi inte klipper. Men det är ett win-win kan man säga. I och med att vi inte klippt har det blivit mer biologisk mångfald. Baksidan är att många tycker att vi skapar mindre tillgänglighet vid Gärdet.

Trångt på stigarna

Anna Schmitt tycker det är bra att naturen får ta plats, men ser fram emot mindre trängsel på stigar och gångvägar igen.

– Klipps det blir det ju mer tillgängligt för alla. Det här är paradiset, det är bästa platsen på jorden. Jag vinkar till och med till Kaknästornet!

Kungliga Djurgårdens förvaltning

Kungen har dispositionsrätt till Djurgården, och Kungliga Djurgårdens förvaltning har som uppgift att förvalta dispositionsrätten. Förvaltningen är självfinansierad och intäkterna ska användas för att förbättra och försköna Djurgården.

Förvaltningen ansvarar för drift och underhåll av parker, trädgårdar, vägar och belysning på Djurgården och Fjäderholmarna. Man förvaltar och underhåller även byggnader och anläggningar, skog och viltvård. Till exempel skyddsjakt på på rådjur och vitkindade gäss.

Källa: Kungahuset

Visa merVisa mindre