– Det känns fantastiskt, otroligt roligt och ärofyllt att titulera sig Sveriges Mästerkock, säger Christin Kashou efter finalen.

Den allra sista delen av tävlingen – när allt skulle avgöras – blev en riktig nervpärs. Skulle Christin från Väsby eller 21-åriga Ayla Canpunar från Göteborg få ställa sig överst på pallen?

Temat var Eld och is, uppgiften en trerätters festmeny. Redan i förrätten blev det knepigt, med obligatoriska ostron som de var tvungna att öppna själva.

– Jag måste verkligen intala mig själv att jag kan det här, säger Christin Kashou i programmet.

Mingelrätter inledde

De två finalisterna fick börja med olika mingelrätter, som de serverade juryn och tidigare deltagare som var på plats.

Christin bjöd på kålrabbiblommor, ostron med asiatisk dressing och halstrad tonfisk med rökt majonnäs. Huvudrätt skulle vara "surf and turf", alltså något från land och hav.

– Jag valde att göra oxfilé med smörstekta hummerstjärtar, toppade med chimichurri, berättar Christin.

Men temat eld och is kom egentligen in först i efterrätten, en Baked alaska (glace au four).

– Jag gjorde glass med yuzu (ett slags asiatisk citrusfrukt) och brände av den italienska marängen runt kakan. Där kom elden in.

Bjuder på blooper

Men dessertmakandet höll på att ta en ände med kladdig förskräckelse när hon skulle fylla en spritspåse med maräng.

– Jag klippte upp den för att få ned fyllningen, men när jag sedan snurrade runt spritsen hade jag glömt att den var öppen. Jag höll nästan på att träffa Mischa i juryn med en laddning italiensk maräng! Vi fick oss alla ett gott skratt.

Nervositeten var påtaglig hos de båda finalisterna och pressen stor.

– Det var så mycket som stod på spel. Man kände att man att man var tvungen att fokusera in i det sista, det fanns inte utrymme att sjabbla bort något de sista timmarna i köket.

Efter tre olika delmoment stod Christin och Ayla framför juryn – en skulle vinna och en gå därifrån som snopen tvåa.

Vad gick genom ditt huvud då?– Jag tänkte inte på något, jag var helt uttömd på energi och känslor. Det syntes nog i min blick! Jag ville bara höra det och få det överstökat, säger Christin.Varför vann just du?– Någon form av samlad bedömning, skulle jag säga. Jag har hållit en jämn linje genom hela tävlingen och hållit fokus. Men jag visste inte att jag var en sådan tävlingsmänniska, säger hon och skrattar.

Och priset är inte fy skam: En kvarts miljon kronor och en egen kokbok. Men det blir inga stora utsvävningar för pengarna.

– Jag är ju mycket för att spara, men jag tänker ändå unna mig några restaurangbesök och en trevlig väska. Jag har en förkärlek för väskor, erkänner Christin.

Kokbokslansering

Framöver blir det lansering av kokboken, medverkan på sociala medier, gästspel på restauranger och i andra forum.

Juristyrket får hon tills vidare lägga på hyllan.

– Det kanske just nu kan kännas som fem bortkastade år, men jag tror utbildningen har bidragit till att jag klarat av tävlingen så bra som jag har gjort. Det var en enorm press och stress. Och juristyrket blir en trygghet att falla tillbaka på.

Hela programserien spelades in i höstas, så Christin har varit tvungen att hålla tyst om hur det har gått.

– Mina föräldrar i Bollstanäs har vetat om det, men de har kunnat hålla sig. De är svinstolta!

https://www.mitti.se/nyheter/nu-kan-christin-bli-sveriges-masterkock/repuda!SEABuDuaNc0xTNu2MnA7A/