Fläkten frustar och Isak Felldin, 36, grimaserar.

– Den gör ingen nytta. Den blåser bara ut luften i lägenheten – det går inte att steka något utan att det luktar i hela lägenheten. Den är anmäld: filtret är helt förstört och lampan är trasig också.

Nedanför kylskåpet ligger en handduk för att förhindra en vattenskada.

– Gummilisten har gått sönder och det läcker vatten. Jag har felanmält två gånger men det händer ingenting.

Tvåan var plusrenoverad när han flyttade in 2015. Men avrinningen i badrummet fungerade inte. Trots flera försök att få Stena att åtgärda problemet hände inget.

– Till slut ringde jag och sa: ”Nu har jag ramlat med min son i badrummet. Hur ska jag ta det här vidare? Det är inte säkert att bo här.” Direkt ringde en hantverkare upp. Jag tycker att det är helt galet att man behöver hota med rättsliga åtgärder för att det ska hända något.

”Inget slutdatum”

Utanför entrén står en blågul säck fullproppad med byggavfall. Stena fastigheter påbörjade sina plusrenoveringar 2014. Omfattande arbeten med bland annat byte av stammar, kök och badrum. Hittills har 960 av 2 550 lägenheter renoverats. Stenas mål är att plusrenovera alla lägenheter men vet inte när det är klart.

”Det finns inget slutdatum, renovering sker när en orenoverad lägenhet sägs upp”, skriver Stenas fastighetschef Maria Säterdal i ett mejl till Mitt i.

Plusrenoveringarna hissar också hyran. Från 6 800 kronor för en orenoverad genomsnittslägenhet på 71 kvadrat till 9 200 kronor för en renoverad. En höjning med över 35 procent.

I december 2020 berättade Mitt i om hur taket rasade in i familjen Safi-Masouds dusch när Stena bilade golvet i lägenheten ovanpå. Arbetet skulle vara i tre timmar om dagen i tre dagar men höll på i tre veckor. Barnen fick ha hörselkåpor och börja använda potta igen eftersom de vägrade att gå toaletten.

– Stora chefen kom hit och bad om ursäkt men vi fick ingen ersättning. De sa att sådant händer ibland när de renoverar. Barnen blev jätterädda och chockade. En massa grannar hade samma problem efter oss, säger Heela Masoud.

Enligt Maria Säterdal bedömer Stena om ”begäran är skälig” när grannar vill ha sänkt hyra på grund av renoveringarna.

”Parkett i garderoben”

Jens Waldenström är jurist på Hyresgästföreningen och flyttade till Fisksätra 2007. En tvåa ”med originalinredning från 70-talet”. Via Stenas internkö bytte han 2020 till en plusrenoverad trea.

– Nu har jag parkett i garderoben. Jag är inte jätteimponerad av renoveringen. De lägger parkettgolv i alla rum även om det inte är jättepraktiskt i köket eller klädkammaren. Sedan ska det vara induktionshäll, handdukstork och golvvärme – sådant de vet höjer bruksvärdet så att de kan ta ut en högre hyra.

I Isak Felldins vardagsrum står en tv-soffa intill en spjälsäng, ett skrivbord och en våningssäng. Sedan han flyttade in 2015 har familjen vuxit. Han är nu gift med Megi, 27, och har sönerna Ergi, 11, Ryan, 6, och Kian, 2.

Via bostadskön fick de erbjudande om en trea i Fisksätra. Men Stena tyckte att familjen var för stor och sa nej.

– Jag sa: ”Kan ni inte se mellan fingrarna? Vi bor ju redan i en av era lägenheter som är mindre.” Deras argument var att det sliter mer på en lägenhet om det är många som bor i den.

Han är övertygad om att de hade fått byta om de haft en orenoverad lägenhet.

– Definitivt! Då hade de kunnat renovera här. Jag tror inte att de ser någon ekonomisk vinning i ett ge oss en större lägenhet eftersom vi redan bor i en plusrenoverad lägenhet.

Stena har tillsammans med vill höja hyran med 9,5 procent nästa år.

– Helt galet! Ingen standard har ökat. Här är bara mer och mer arbetsplats – mer och mer oväsen, säger Isak Felldin.

Hyran förhandlas om varje år. Motparten Hyresgästföreningen har kontrat med en 2,4-procentig höjning, även det en hög nivå. Enligt Stenas fastighetschef Maria Säterdal är en högre höjning just i år rimlig.

"De ökade kostnaderna för räntor, energi, underhåll, reparationer, med mera påverkar redan många människors boendekostnader. De som bor i en hyresrätt har ännu inte påverkats av dessa kostnadsökningar i samma utsträckning”‚ skriver Stenas fastighetschef Maria Säterdal.