Nu är det ett lagkrav att katter, precis som hundar, måste märkas och registreras­. Anki Ljung, styrelseordförande i föreningen som driver hemmet, ser stor nytta med kravet.

– Nu har äntligen katten fått en högre status. En fördel är att det blir lättare att hitta bortsprungna katter, säger hon.

Hitta Katten är ett katthem i Enköping som även tar emot katter från Bålsta, Sala, Heby och Upplands-Bro. Den ideella föreningen som driver hemmet finansieras av bidrag, sponsorer och donationer. Hitta Katten tar emot hemlösa katter och tar hand om dem i väntan på att de ska få nya hem.

Tam. Katten Ossy får röra sig fritt.

Tam. Katten Ossy får röra sig fritt.

Erik Hjärtberg

Anki Ljung berättar att de ibland får in katter som är märkta men som sedan inte har gått att hitta i något register­. Register för katter har funnits sedan tidigare, till exempel via Svenska Kennelklubben, men nu ska det bli ett centralt statligt register via Jordbruksverket.

Registrering på nätet

Registreringen kan kattägaren göra via Jordbruksverkets hem­sida. Registreringen kostar 40 kronor per katt och ägaren kan betala med Swish eller kort. Det finns även möjligheten att betala med faktura, emellertid blir då kostnaden 100 kronor per katt.

Anki Ljung ser det som en nackdel eftersom Hitta Katten måste betala via faktura och därför får en högre kostnad. Men hon tänker att det är ett problem som borde gå att lösa.

Läsare. När katterna är märkta med chip går det att med hjälp av en sådan här apparat läsa av infomrationen på chippet.

Läsare. När katterna är märkta med chip går det att med hjälp av en sådan här apparat läsa av infomrationen på chippet.

Erik Hjärtberg

Lagändringen säger också­ att alla katter dessutom måste märkas. Denna märkning kan antingen göras med hjälp av en tatuering i örat eller­ genom­ ett chip som förs in under huden i nacken på katten.

Datan som finns på chipet kan sedan läsas av med särskild apparat.

Alla katterna hos Hitta Katten är redan märkta. Varje gång de får in en ny katt börjar man med att se efter om katten är märkt och går att spåra till en ägare. Finns ingen märkning tas katten till en veterinär för märkning, kastrering och vaccinering.

Kommer från kattkolonier

Anki Ljung tror att majoriteten av kattägarna kommer att följa de nya bestämmelserna.

– Som alltid kommer de flesta att göra det medan andra struntar i det, säger hon.

Hitta Katten har under år 2022 fått ta emot mer än 200 katter, varav mer än 90 kattungar. Många av de hemlösa katterna kommer från något som kallas kattkolonier.

Kattkolonier är ett problem som i Sverige mest före­kommer på landsbygden. En husägare har katter som får ströva fritt på tomten för att äta upp möss och råttor. Men katterna går gärna över på grannens tomt och parar sig med katten där. Katterna blir allt fler och råkar ut för sjukdomar och olyckor.

– Problemet är att katterna inte är kastrerade, säger Anki Ljung.

Anki Ljung hoppas att kravet på registrering ska göra att katterna blir färre och att ägarna bättre tar hand om de katter som finns.

De allra flesta katter som kommer till Hitta Katten säljs till privatpersoner medan några få flyttas till andra katthem.

Inte hunnit bli tama

När Mitt i:s reporter går in i burarna på katthemmet för att fota katterna fräser några av dem ilsket. Katterna har inte riktigt hunnit bli tama efter ett liv på rymmen.

– Men det kan vända snabbt. Det gäller att hitta rätt ägare. De är inga knäkatter, säger Anki Ljung.

Katten Ossy däremot får gå fritt omkring i lokalerna. Han stryker sig mot Anki. Snart kommer han att få ett nytt hem.