Vaxholm

”På fotbollsspråk 10-0”. Så bedömde stadsbyggnadsnämndens tidigare ordförande Lars Wessberg (M) Vaxholms stads seger mot byggföretaget Fastec i tingsrätten 2019.

Sedan dess har företaget förlorat även i hovrätten. Och nu i november har Högsta domstolen, dit företaget vänt sig, nekat till att att upp fallet. Det betyder att tvisten är avslutad och hovrättens dom står fast: Fastec måste betala hela 41,2 miljoner kronor i skadestånd till Vaxholms stad. Plus 1,9 miljoner i rättegångskostnader samt ränta.

Förseningar

– Det här är glädjande nyheter för Vaxholms stad, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand (C), i en kommentar på kommunens webb.

– Dels för att vi får ersättning för merkostnader som Fastec orsakat oss och att rätten hörsammat de problem som byggbolaget orsakat framförallt vår skolverksamhet när byggtider inte hölls.

Tvisten mellan Vaxholms stad och Skellefteåbaserade byggföretaget Fastec har pågått länge.

För tio år sedan, 2012, fick Fastec uppdraget att bygga om och bygga till skolidrottshallen på Campus Vaxholm för 63 miljoner. Men bygget drog ut på tiden.

Slutade jobba

2014 kunde Mitt i rapportera att Fastec lagt ner arbetet under flera veckor, eftersom företaget ansåg att man inte fått betalt av kommunen för utfört arbete.

2015, ett år efter att arbetet skulle ha varit avslutat, sa kommunen upp kontraktet. Fastec svarade då med att stämma kommunen på tio miljoner kronor och kommunen valde att stämma Fastec på 30 miljoner,

Men sedan dess har alltså Fastec förlorat i varje instans, och måste tvärtom ersätta kommunen – med totalt drygt 43 miljoner plus ränta. Av detta är över tio miljoner kronor ersättning för kommunens rättegångskostnader i tingsrätten och hovrätten.

Mitt i har sökt Malin Forsbrand och Fastecs VD Johan Grahn.