Fördömer. Ekerö kommun har på sin hemsida gått ut och tagit avstånd från agerandet då två politiker på eget initiativ besökt en kvinna och försökt få henne att sälja en fastighet. Foto: Stefan Källstigen

Byggnadsnämndens ordförande mordhotad

Efter att det har uppmärksammats att två fritidspolitiker i Ekerös byggnadsnämnd ljugit för en kvinna från Mälaröarna om ett vite, har byggnadsnämndens ordförande utsatts för dödshot.

  • Publicerad 12:00, 8 sep 2021

Jag hoppas innerligen att det de gjort inte är lagligt

Dödshoten kom direkt efter att Aftonbladet publicerat en artikel där Arnulf Langlet (M), byggnadsnämndens ordförande i Ekerö kommun, kommenterade en händelse som bottnar i en långdragen process kring ett vitesärende där ett bygglov inte följts (se faktaruta).

Isabella Söderblom som äger den berörda fastigheten fick nyligen besök av två personer från byggnadsnämnden, något Aftonbladet har skrivit om.

Kommunalrådet om vitesskandalen: "Skadar demokratin"

– Det är direkt felaktigt. Vitesbeloppet på 1,5 miljoner är ett engångsvite, säger Arnulf Langlet.

Flera telefonsamtal

Den senaste tiden har Arnulf Langlet genom flertalet telefonsamtal mottagit dödshot. Hoten har riktats både mot honom själv och hans familj.

– Det är en person som har ringt flera gånger. Dödshoten mot min familj har varit för att skada mig. Det är en obehaglig situation, säger han.

Hoten har polisanmälts och Langlet har fått stöd av både Ekerö kommun och det egna partiet. Skyddsåtgärder har även satts in.

– Jag mår förhållandevis bra och både partiet och kommunen lyssnar och bryr sig. De har hört av sig och frågat hur jag mår. Jag har fått mer stöd än jag kunnat ana, men det är psykiskt påfrestande.

"Ett problem för demokratin"

Han har varit fritidspolitiker i Ekerö sedan 2014. Vid ett tillfälle fick han sina hjulbultar på bilen avskruvade, men han har aldrig varit med om något så här grovt.

– Vi fritidspolitiker kämpar febrilt för att hjälpa kommunen. Tyvärr tror jag att sådant här kan göra att många drar sig från att bli politiker och det är ett problem för demokratin, säger Arnulf Langlet.

Inte på uppdrag av nämnden

Han poängterar att de båda politikerna var hos kvinnan privat och inte utsända av nämnden. Arnulf Langlet fördömer deras handlade och ärendet har nu polisanmälts.

– Jag hoppas innerligen att det de gjort inte är lagligt. Det strider i alla fall emot allt jag har lärt mig, säger han.

Efter händelsen har han pratat med en av de två politikerna. Han kontaktade även partiets gruppledare som i sin tur har uppmanat politikerna att lämna sina uppdrag.

– Jag har inget mandat att sparka ut någon från nämnden enligt kommunallagen. Då krävs grövre brott, säger Arnulf Langlet.

Trots hoten har han inga planer på att dra sig tillbaka från sina politiska åtaganden. Tvärtom betonar han vikten av att inte ge vika.

– Det påverkar inte. Vi kämpar på och får inte låta oss skrämmas, säger han.

Isabella Söderblom fördömer även hon agerandet och tycker att det är bra att politikerna har ombetts att avgå.

– Jag har noll förtroende för byggnadsnämnden i Ekerö kommun nu, säger hon.

Detta har hänt

Isabella Söderblom som äger byggnaden som vitet dömts för ärvde fastigheten från sin pappa 2014.

Pappan hade ett hade bygglov för att bygga ut sin villa men följde inte detta utan byggde till en utbyggnad formad som en medeltida borg.

2019 beslutade kommunen att borgen måste rivas.

Vite på 1,5 miljoner har dömts ut.

Ärendet är prövat i alla överprövande instanser och beslutet har vunnit laga kraft.

För att undvika att tvingas betala skulle borgen avvecklas.

Arnulf Langlet (M), byggnadsnämndens ordförande i Ekerö kommun har besökt platsen och träffat Isabella Söderblom. Enligt honom har rivning av borgen påbörjats.

Källa: Aftonbladet och Arnulf Langlet

Visa merVisa mindre

Politiker. Arnulf Langlet (M) är ordförande i byggnadsnämnden i Ekerö kommun. Foto: Daniel Rohlin

Färre Mälaröbor röstade i kyrkovalet

Nyheter Nya nomineringsgrupper tar plats Sverigedemokraterna tog sig in i kyrkofullmäktige både i Ekerö pastorat och Färingsö församling. Men efter årets kyrkoval konstaterades det även att färre valde att rösta. Nu ska valdeltagandet...måndag 20/9 11:50

Fältassistenter ökar närvaron i Ekebyhov

Nyheter Polisen efterlyser fler vuxna utomhus Stökiga ungdomar röker gräs och förstör i Ekebyhovsdalen. Den senaste tiden har det uppmärksammats att kommunen är i behov av fler nattvandrare. Återigen undrar nu polisen: Var är alla vuxna?fredag 17/9 15:21

En timme på folktomma Kungshatt

Nyheter Snårig hattjakt på ön som har få bofasta I värmande solsken och snårig terräng gav sig Mitt i:s reporter och fotograf ut på upptäcktsfärd på Kungshatt. Vi möttes av magisk utsikt och väl tilltagen social distansering.fredag 17/9 14:25