Dödshoten kom direkt efter att Aftonbladet publicerat en artikel där Arnulf Langlet (M), byggnadsnämndens ordförande i Ekerö kommun, kommenterade en händelse som bottnar i en långdragen process kring ett vitesärende där ett bygglov inte följts (se faktaruta).

Isabella Söderblom som äger den berörda fastigheten fick nyligen besök av två personer från byggnadsnämnden, något Aftonbladet har skrivit om.

https://www.mitti.se/nyheter/kommunalradet-om-vitesskandalen-skadar-demokratin/repuif!owTUC20L1Kn3ROA7RD5Vg/

Fritidspolitikerna ska enligt Aftonbladets artikel vid besöket ha sagt att det bästa vore att hon sålde fastigheten för att ”göra sig av med problemet” och att om hon inte sålde snabbt skulle hennes vite fördubblas. En av politikerna erbjöd sig dagen efter att köpa fastigheten. Att vitet skulle fördubblas stämmer dock inte.

– Det är direkt felaktigt. Vitesbeloppet på 1,5 miljoner är ett engångsvite, säger Arnulf Langlet.

Flera telefonsamtal

Den senaste tiden har Arnulf Langlet genom flertalet telefonsamtal mottagit dödshot. Hoten har riktats både mot honom själv och hans familj.

– Det är en person som har ringt flera gånger. Dödshoten mot min familj har varit för att skada mig. Det är en obehaglig situation, säger han.

Hoten har polisanmälts och Langlet har fått stöd av både Ekerö kommun och det egna partiet. Skyddsåtgärder har även satts in.

– Jag mår förhållandevis bra och både partiet och kommunen lyssnar och bryr sig. De har hört av sig och frågat hur jag mår. Jag har fått mer stöd än jag kunnat ana, men det är psykiskt påfrestande.

"Ett problem för demokratin"

Han har varit fritidspolitiker i Ekerö sedan 2014. Vid ett tillfälle fick han sina hjulbultar på bilen avskruvade, men han har aldrig varit med om något så här grovt.

– Vi fritidspolitiker kämpar febrilt för att hjälpa kommunen. Tyvärr tror jag att sådant här kan göra att många drar sig från att bli politiker och det är ett problem för demokratin, säger Arnulf Langlet.

Inte på uppdrag av nämnden

Han poängterar att de båda politikerna var hos kvinnan privat och inte utsända av nämnden. Arnulf Langlet fördömer deras handlade och ärendet har nu polisanmälts.

– Jag hoppas innerligen att det de gjort inte är lagligt. Det strider i alla fall emot allt jag har lärt mig, säger han.

Efter händelsen har han pratat med en av de två politikerna. Han kontaktade även partiets gruppledare som i sin tur har uppmanat politikerna att lämna sina uppdrag.

– Jag har inget mandat att sparka ut någon från nämnden enligt kommunallagen. Då krävs grövre brott, säger Arnulf Langlet.

Trots hoten har han inga planer på att dra sig tillbaka från sina politiska åtaganden. Tvärtom betonar han vikten av att inte ge vika.

– Det påverkar inte. Vi kämpar på och får inte låta oss skrämmas, säger han.

Isabella Söderblom fördömer även hon agerandet och tycker att det är bra att politikerna har ombetts att avgå.

– Jag har noll förtroende för byggnadsnämnden i Ekerö kommun nu, säger hon.