Kommunen har länge haft ögonen på Grimsta 17:1, i folkmun kallad "Barfota-Lasses" tomt, vid Grimstavägen.

Sedan trädgårdsmästaren gick bort 2018 har den gigantiska tomten mitt emot Grimsta by i mycket lämnats åt sitt öde.

Tidvis har tomten varit en plats för ungdomsgäng och en hel del skadegörelse har förekommit på de gamla växthusen och intilliggande byggnader.

Kan bli aktuellt med rivning

I mars beslutade bygg- och miljönämnden att låta genomföra en underhållsutredning. Den kunde mynna ut i ett föreläggande om åtgärder – eller om rivning.

– Tomten uppfattas som skräpig och byggnadsverken som förfallna. Därför önskade kommunen en oberoende utredning av en sakkunnig, säger Kennet Fredriksson, chef på miljö- och byggkontoret.

Nu är utredningen, som bekostats av fastighetsägaren (en släkting till Lasse), klar. Den visar att båda byggnaderna, bostadshuset och en ekonomibyggnad,behöver stängslas in på grund av det dåliga skicket. Utredningen föreslår även andra säkerhetshöjande åtgärder på sikt.

– Det som är viktigt för oss är att ingen kommer till skada, det var därför vi ville göra utredningen. Även om fastighetsägaren alltid har ansvar för sin egen tomt, har även vi som kommun ett ansvar om vi upptäcker att det finns saker som kan utgöra en fara. Då är vi skyldiga att agera, säger bygglovschef Eleni Zervou.

Hon berättar att första steget nu blir att stängsla in de båda byggnaderna så att ingen riskerar att bli skadad.

– I förlängningen kan det bli ett rivningsföreläggande.

Grannar undrar

Kringboende på Flädervägen/Lövmovägen har i bland annat facebookgrupper undrat när något ska hända med den i deras tycke skräpiga ödetomten – och i så fall vad?

– Kommunen delar bilden att fastigheten är i behov av en upprustning. I samband med utredningen kommer kommunen även förelägga ägaren att städa tomten, säger Kennet Fredriksson.

Är kommunen intresserad av att köpa tomten?

– Inte som vi på bygg- och miljökontoret känner till.

Enligt Kennet Fredriksson pågår det inte heller något planarbete för tomten.

Mitt i har varit i kontakt med fastighetsägaren, som avböjt medverkan i artikeln.