SNART. Scouternas stuga brann ner sommaren 2019, nu mer än 3 år senare står det nya huset nästan klart. Ronnie Gustafsson, Christoffer Hjerne och Cecilia Stenman från Upplands Väsby Scoutkårs klubb hoppas på inflytt i december. Foto: Mikael Andersson

Bygget av nya scoutstugan stötte på patrull

För tre år sedan brann scoutstugan vid Bryggerivägen ner. När den nya stugan nästan var färdigbyggd drabbades Upplands Väsby scoutkår av nya utmaningar: ökade byggkostnader.

  • Publicerad 09:56, 18 sep 2022

Scouterna är en liten men viktig verksamhet för barn och ungdomar i Väsby.

Det var i augusti 2019 som den 65-åriga scoutstugan brann ner. Brandorsaken är än i dag okänd.

– Vi lyckades rädda några lådor historia, men mycket var rökskadat och förstört. Själva byggnaden var bortom all räddning, berättar Ronnie Gustafsson, scoutledare i Upplands Väsby scoutkår.

Längre arrendetid

Efter branden var det oklart om stugan skulle kunna byggas upp igen på samma ställe. Kommunen äger marken och arrendet löpte på tre år i taget. För att föreningen skulle våga satsa igen behövdes en längre arrendetid.

– Till sist fick vi till en arrendetid på tio år och då kände vi att vi vågade satsa, säger han.

Men bygget bjöd på oväntade utmaningar.

Ökade kostnader på grund av världsläget har gjort att kostnaderna för lokalen sköt i höjden. Detta har medfört att kåren har fått vara sparsamma med vilka delar som avtalas med olika hantverkare.

– I dag fattas det cirka en halv miljon kronor för att vi ska kunna upphandla de jobb som återstår invändigt, säger Ronnie Gustafsson.

NYTT. Upplands Väsby Scoutkårs klubb hus brann ner sommaren 2019, nu mer än 3 år senare står den nya scoutstugan nästan klar. Foto: Mikael Andersson

Kök och innerdörrar

Det röda huset ser nästan färdigt ut från utsidan. Inuti jobbas det på med väggar och tak, men det återstår en hel del arbete. Här ska bland annat monteras kök, spikas lister, läggas golv, målas och sättas innerdörrar.

– Vi har gjort en hel del själva, som att måla utvändigt. Vi var ett gäng scouter här i olika omgångar som målade för fullt i somras, säger styrelseledamot Christoffer Hjerne, 21, som själv varit scout sedan han var åtta år.

Hjälp behövs

Hjälp har kommit från Väsbyföretag, men mer behövs. Under september har scouterna jobbat för fullt med att samla in pengar för att kunna avsluta bygget av den nya lokalen. Föreningen skulle även gärna se mer stöd från kommunens sida.

– Scouterna är en liten men viktig verksamhet för barn och ungdomar i Väsby. Alla vill inte sporta, men ändå göra något ihop med andra för att få en lagkänsla, säger styrelseledamot Cecilia Stenman.

Att scouter mest är ute i naturen betyder inte att man inte behöver en samlingsplats.

– "Gården" är en samlingspunkt och föreningens hjärta. Här har vi kvällsaktiviteter, gör hantverk, lagar mat och sköter administration, säger Christoffer Hjerne.

Scoutkåren hyser gott hopp om att kunna flytta in före årsskiftet.

– Vi hoppas kunna äta julgröt här i december. Kanske måste vi sitta på golvet, men det får gå, säger styrelseledamot Cecilia Stenman.

BYGGE. Christoffer Hjerne, Ronnie Gustafsson och Cecilia Stenman från Upplands Väsby Scoutkår längtar till att det nya kårhuset står klart. Men än återstår mycket arbete - och mer pengar behövs. Foto: Mikael Andersson

Scoutstugan

Var: Bryggerivägen 10.

Yta: 265 kvadratmeter inklusive vinds- och förrådsutrymme.

Total kostnad: Cirka 7 miljoner kronor.

Så hjälper du till: Se information på kårens hemsida vasbyscout.se

Visa merVisa mindre

FÖRE BRANDEN. Så här såg den gamla scoutstugan ut före branden 2019. Foto: Malin Huusmann

BRAND. Den gamla scoutstugan brann ned sommaren 2019. Foto: Malin Huusmann

2019. Brandorsaken är fortfarande okänd. Foto: Malin Huusmann

SCOUTVIMPEL. Vissa minnen gick att rädda och har under uppbyggnaden av den nya stugan förvarats i föreningens tillfälliga lokaler på Vilundavallen. Foto: Malin Huusmann

Scoutkårer i Upplands Väsby

Bollstanäs scoutkår. Grundades 1974. Cirka 180 medlemmar.

Upplands Väsby scoutkår. Bildades 1949. Cirka 150 medlemmar.

Equmeniascouterna (drivs av Equmeniakyrkan) för 8-12-åringar.

Visa merVisa mindre