Arbetet i grönområdet har precis startat när vi besöker Skaldevägen. Här, mittemot den 90 år gamla lekparken, bygger man... en lekpark. Orsaken är att den äldre av dem ska bebyggas med bostäder för 55-plussare.

En av byggarbetarna konstaterar att den nya, danskdesignade lekutrustningen blir "väldigt exklusiv". Men alla ser inte fram emot förnyelsen, som äger rum 300 meter från Olovslundsdammen.

– Här pågår ett brott, säger Bernt Nordin.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ska-gravskoporna-ta-over-lagenheter-ersatter-lekpark/repucw!iXsVWRYABZApy90aXdWYDw/

Med den övertygelsen i ryggen har han anmält ärendet till polisen. Orsaken? Ett fåtal meter från det aktuella området har han stött på fridlysta salamandrar.

– Man mördar dem genom att hugga ner allt, säger Bernt.

– Det är övervåld, fyller Bertil Thermaenius i.

Att hugga ner träd och smacka upp ett hus där barn leker i dag är oförsvarligt, menar de två grannarna. Redan i våras protesterade de och trots att projektet har vunnit laga kraft fortsätter aktionerna. På ett upphängt tygstycke står det "Rädda lekparken!" med blå bokstäver.

Riksbyggen som ansvarar för bostadshuset hävdar att de förlorade naturvärdena ska kompenseras. Likaså exploateringskontoret, som menar att grönkompensation kan vara både ekologisk och social – i detta fall i form av en ny lekpark.

Det finns också boende i området som ser fram emot en ny, modern plats att lattja på, att döma av inlägg i en lokal Facebook-grupp.

Finns det inget positivt i att man ordnar en ny lekpark när den gamla ska bebyggas?

– Det innebär ju att man förstör två parker. Man bygger på den ena och förstör också ett grönområde, säger Bernt.

Mitt i har bett om en telefonintervju med stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M). Han väljer att återkomma via e-post.

"Stadsbyggnadskontorets bedömning är att exploateringen har en marginell betydelse i sammanhanget vad gäller habitat för groddjur och barrskogsfåglar", står det.

Han har vid tillfället inte hört talas om den polisanmälan som har gjorts. Själv tycker Larsson att förtätningen är varsam och anpassad till den omgivande miljön. Synpunkter har inhämtats "i vanlig ordning" vid både samråd och efterföljande granskning, skriver han.

I somras antog staden en strategi som syftade till att stoppa ovarsam exploatering i småhus- och villaområden. Detta var efter att beslut fattats om ärendet i Nockeby.

"Med detta sagt kan jag inte säga att det inte är förenligt med strategin som visar på hur våra villa- och småhusområden kan utvecklas på ett positivt sätt och syftar till att motverka ovarsam förtätning", skriver Larsson.