Polis. Männen höll fast tjuven till det att patrullen dök upp. Foto: Mostphotos

Byggarbetare brottade ner misstänkt lastbilstjuv

Tre rättrådiga män tog tillbaka sin stulna lastbil som stod parkerad på Vasavägen i Järfälla. De brottade ner en av de misstänkta gärningsmännen och inväntade polis.

  • Publicerad 09:14, 26 aug 2021

Ta bilder eller filma och lämna över materialet till oss.

För en tid sedan stals en lastbil från byggarbetsplats i Järfälla när arbetarna låg och sov intill.

De anmälde den stulen på morgonen, men när de gav sig iväg för att äta lunch fick de syn på lastbilen som stod parkerad längs med Vasavägen, enligt polisen.

De beslöt sig för att spana på bilen tills det att tjuvarna kom tillbaka. Till slut dök två män upp och körde iväg.

Byggarbetarna kliver in

De tre byggarbetarna följde efter i egen bil och stoppade lastbilen. En av tjuvarna lyckades fly, men den ene brottade byggarbetarna ner och höll fast tills polisen dök upp.

– Det var ju tur att de lyckades fånga en av gärningsmännen, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

Den misstänkte tjuven var en man i 30-årsåldern som var känd av polisen sedan tidigare.

– De juridiska förutsättningarna att hålla fast någon på det sättet finns, det kallas för envarsgripande. Jag tror inte någon kommer ifrågasätta de här personernas agerande.

Får hålla fast gärningsman

Om någon har begått ett brott, där påföljden är fängelse, och ertappas på bar gärning eller på flyende fot får man gripa den personens tills det att polisen kommer.

– Man ska alltid sätta sin egen säkerhet i främsta rummet och inte hoppa huvudstupa in i något farligt. Här var de tre stycken mot en. Hade situationen varit det omvända kanske man skulle tänka efter en gång till.

Men han påminner också om att de allra flesta har en mobiltelefon.

– Man behöver inte ge sig in fysiskt. Ta bilder eller filma och lämna över materialet till oss. Det kan också vara till stor hjälp, säger Magnus Nilsson.