Mord. Här skjuts 25-åringen med flera skott när han skulle gå på bussen. Bilden är från bussens övervakningskamera. Foto: Polisen

Busshållplatsmordet prövas i Högsta Domstolen

23-åringen dömdes till livstids fängelse för mord i Valsta friades helt i hovrätten. Domen överklagades och nu ska Högsta domstolen klargöra vilka krav som gäller när det finns bevis men ingen kan peka ut en misstänkt gärningsman.

  • Publicerad 11:09, 10 dec 2021

Det är bra och viktigt att Högsta domstolen prövar den friande domen och att det klargörs vilka krav som gäller vid indiciebevisning.

Mitt på dagen den 2 oktober 2020 sköts en 25-årig man ihjäl med flera skott när han skulle gå på en buss i Valsta. Flera personer blev vittnen till det råa mordet. Mördaren flydde från mordplatsen på en el-sparkcykel.

En 23-årig Märstabo åtalades och rättegången hölls i somras. Han dömdes i Attunda tingsrätt till livstids fängelse för mord men friades sedan helt i hovrätten. I bevismaterialet fanns 23-åringens DNA på tomhylsorna samt offrets blod på en jacka som hittades i hans bostad.

Hovrätten ansåg dock att det inte gick att utesluta en annan mördare.

Prövas i HD

Men nu prövas fallet i Högsta domstolen efter att riksåklagaren Petra Lundh överklagade hovrättens frikännande dom under hösten.

– Sådana här brott utförs ofta hastigt och av maskerade gärningsmän. Det innebär att vittnen och målsäganden sällan har möjlighet att lämna detaljerade berättelser som kan leda till att gärningspersonen identifieras. Det har vi sett exempel på i flera fall under senare år. Och även om det finns vittnesiakttagelser är det vanligt att personerna inte vill medverka i utredningarna, sa riksåklagare Petra Lundh i samband med överklagan.

Blir vägledande

Detta ser polisen positivt på och Högsta domstolens utfall i detta fall kommer kommer att bli vägledande i andra liknande fall framöver.

– Det är bra och viktigt att Högsta domstolen prövar den friande domen och att det klargörs vilka krav som gäller vid indiciebevisning, säger Christian Jofur, operativ samordnare grova brott Stockholm polisområde nord på polisens hemsida.

Svårt för vittnen att vittna

Mordet i Valsta är ett typexempel på mål som bygger på bevis av tekniska spår då inget vittne kunnat peka ut gärningsmannen. I skjutningar i kriminella miljöer är skyttarna ofta maskerade vilket då gör att även om det finns vittnen är det svårt för dem att se vem som utfört brottet.

– Vi anser att det blir en vägledning för vilka krav som kan ställas vid indiciebevisning, och vilka riktlinjer som ska gälla vid sådana mål som är särskilt vanliga för våldsbrott i gängmiljö. Högsta domstolens utslag blir en viktig guidning för hur svensk polis ska bedriva sina förundersökningar avseende grova brott i framtiden, säger Christian Jofur.

När fallet nu tas upp i Högsta domstolen kan hovrättens friande dom komma att ändras.

Friades för mord – nu överklagas domen

Detta har hänt

Den 2 oktober förra året sköts en 25-årig man ihjäl med flera skott när han skulle gå på en buss i Valsta.

En 23-årig Märstabo misstänks och åtalas på sannolika skäl misstänkt för mord.

Han nekar till brott. I flera av förhören svarar han "inga kommentarer" på polisens frågor.

Det finns en övervakningsfilm från bussens kamera från mordtillfället.

Bland bevisen finns också 23-åringens dna på tomhylsor. Blod från mordoffret och krutrester hittas på en jacka hos 23-åringen.

23-åringen döms till livstids fängelse i Attunda tingsrätt.

Domen överklagas och 23-åringen frias helt i hovrätten.

Riksåklagare överklagar hovrättsdomen till Högsta domstolen.

Nu ska fallet prövas i Högsta domstolen.

Visa merVisa mindre

Rymdgatan. Vid busshållplatsen ligger blommor och ljus till minne av 25-åringen. Foto: Jens Kassnert

Över 600 nya fall på en vecka

Nyheter FHM: Familjekarantänen sänks från sju till fem dagar Norrortskommunerna når nya rekordnivåer i antalet smittade, visar Folkhälsomyndighetens (FHM) senaste rapport. "Det kommer fortsätta" säger Sara Byfors.fredag 21/1 12:38

Arlanda utrymdes efter misstänkt väska hittats

Nyheter hotellgäster fick lämna sina rum Polisen utrymde delar av Arlanda då en väska med misstänkt farligt innehåll hittats. Detta påverkade även tågtrafiken till och från flygplatsen.fredag 21/1 9:00

Sigtunaförfattaren gör radiodebut

Nyheter Webbradio. Blir programledare på "Av egen kraft" Katarina Torfason debuterar som programledare på webbradiokanalen Av egen kraft.torsdag 20/1 17:30

Holst kandiderar till ordförande igen

Nyheter Val 2022. Moderaternas lista inför valet klar Moderaternas lista för valet 2022 är klar. Högst upp på listan står den nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Olov Holst.onsdag 19/1 21:47

Pendeltågen stoppas om lokförare tvingas arbeta ensamma

Nyheter Facket lägger skyddsombudsstopp Beslutet att avskaffa tågvärdarna på pendeln orsakade protester – och nu blir det skarpt läge. ST-facket lägger skyddsstopp mot ensamarbete på tågen.måndag 17/1 15:12

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33