Mitt på dagen den 2 oktober 2020 sköts en 25-årig man ihjäl med flera skott när han skulle gå på en buss i Valsta. Flera personer blev vittnen till det råa mordet. Mördaren flydde från mordplatsen på en el-sparkcykel.

En 23-årig Märstabo åtalades och rättegången hölls i somras. Han dömdes i Attunda tingsrätt till livstids fängelse för mord men friades sedan helt i hovrätten. I bevismaterialet fanns 23-åringens DNA på tomhylsorna samt offrets blod på en jacka som hittades i hans bostad.

Hovrätten ansåg dock att det inte gick att utesluta en annan mördare.

Prövas i HD

Men nu prövas fallet i Högsta domstolen efter att riksåklagaren Petra Lundh överklagade hovrättens frikännande dom under hösten.

– Sådana här brott utförs ofta hastigt och av maskerade gärningsmän. Det innebär att vittnen och målsäganden sällan har möjlighet att lämna detaljerade berättelser som kan leda till att gärningspersonen identifieras. Det har vi sett exempel på i flera fall under senare år. Och även om det finns vittnesiakttagelser är det vanligt att personerna inte vill medverka i utredningarna, sa riksåklagare Petra Lundh i samband med överklagan.

Blir vägledande

Detta ser polisen positivt på och Högsta domstolens utfall i detta fall kommer kommer att bli vägledande i andra liknande fall framöver.

– Det är bra och viktigt att Högsta domstolen prövar den friande domen och att det klargörs vilka krav som gäller vid indiciebevisning, säger Christian Jofur, operativ samordnare grova brott Stockholm polisområde nord på polisens hemsida.

Svårt för vittnen att vittna

Mordet i Valsta är ett typexempel på mål som bygger på bevis av tekniska spår då inget vittne kunnat peka ut gärningsmannen. I skjutningar i kriminella miljöer är skyttarna ofta maskerade vilket då gör att även om det finns vittnen är det svårt för dem att se vem som utfört brottet.

– Vi anser att det blir en vägledning för vilka krav som kan ställas vid indiciebevisning, och vilka riktlinjer som ska gälla vid sådana mål som är särskilt vanliga för våldsbrott i gängmiljö. Högsta domstolens utslag blir en viktig guidning för hur svensk polis ska bedriva sina förundersökningar avseende grova brott i framtiden, säger Christian Jofur.

När fallet nu tas upp i Högsta domstolen kan hovrättens friande dom komma att ändras.

https://www.mitti.se/nyheter/friades-for-mord-nu-overklagas-domen/repuje!a89oaUKiFBUqylvGPyyaBw/