Stadshuset

När det rödgröna styret i Göteborg under tisdagen presenterade sin budget för 2024 var fraser som ”allvarligt läge” och ”regeringens nedskärningar” återkommande. Men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiets ambition är återigen att säkra välfärden, tryggheten och den gröna omställningen – så gott det går.

– Vi kommer att fortsätta omfördela resurser från byråkrati och administration till välfärdens första linje, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

Det innebär bland annat frysta politikerlöner under 2024 och 2025, färre uppdrag till förvaltningarna och begränsningar för it-inköp och licenser.

Nytt för i år är även att alla nya tjänster ovanför verksamhetens högsta chef ska godkännas av ansvariga politiker, vilket enligt budgeten ska frigöra 100 miljoner kronor.

Men åtgärderna räcker inte när statsbidragen är alltför snäva, vilket SKR, Sveriges kommuner och regioner, bekräftade tidigare i höst.

Ingen skattehöjning

För att finanserna ska gå ihop – utan skattehöjningar – kommer även totalt 1,3 miljarder kronor tas från den så kallade resultatutjämningsreserven och från de kommunala bolagen.

– Det är krisåtgärder som vi gör för att stävja konserverna av inflationen och regeringens nedskärningar. Det är inte hållbart i längden, säger Jonas Attenius.

De rödgröna lyfter även att de ekonomiska ramarna kvarstår. Styret skjuter även till 1,5 miljarder för en uppräkning av kommunens kostnader som i år ligger på 4,1 procent enligt SKR.

Sanna Svensson

Skolan har krisat i år, räcker denna budget för att säkra en trygg utbildning?

– Förutom skolan har vi andra stora ansvarsområden. Men skolan får, förutom en uppräkning på alla kostnader, även 100 miljoner kronor extra. Ingen annan förvaltning får så mycket. Plus att den nya anställningsprövningen innebär att politikerna kan bestämma mer. Står det mellan en ny hög chef eller en elevassistent. Då tror jag att det är lätt för våra politiker att välja, säger Jonas Attenius.

Oppostionen är som väntat inte imponerad.

– Vänsterstyrets budget saknar ambitioner och skuldsätter framtida generationer”, säger Axel Josefson (M) i en kommentar.

Han efterlyser också fler konkreta förslag, inte minst inom skolan. 

– Vi lägger långt mer än genomsnittskommunen på våra grundskolor i Göteborg. Samtidigt har vi flera kommunala skolor som inte klarar av sitt uppdrag. Alltför många elever går ut skolan utan fullständiga betyg. Här saknar vänsterstyrets budget lösningar. Gratis mellanmål kommer inte göra att fler göteborgselever klarar grundskolan.