Sparande. Nedskärningar väntar inom de kommunala förskolorna. Foto: Mikael Andersson

Budgetproblem: Färre vikarier på förskolorna

De kommunala förskolorna i Sundbyberg ser inte ut att klara budgeten för året. Färre visstidsanställda och "lokalanpassningar" ska rädda ekonomin.

  • Publicerad 01:15, 8 apr 2021

Vissa verksamheter har svårt att bära sig redan nu

Enligt nuvarande prognos gör de kommunala förskolorna i Sundbyberg ett underskott på tre miljoner under 2021.

– Det är en prognos, vi är väldigt tidigt på budgetåret så ingenting är säkert. Men vi vet att vissa verksamheter har svårt att bära sig redan nu, säger Anna Lindholm, administrativ chef vid barn- och utbildningsförvaltningen.

Skälen är minskad skolpeng och att färre barn än beräknat börjar förskolan i staden till hösten, vilket ger mindre intäkter. Att det finns tomma platser i förskolan ska bero på att inflyttningen till staden har stagnerat.

Därför föreslår nu stadens tjänstepersoner att spara pengar genom att 25 visstidsanställningar på förskolorna som avslutas under året inte förlängs.

– Men det sker hela tiden förändringar inom förskolans personalgrupp. Personal som slutar, vill ha tjänstledigt och så vidare. Därför kan situationen komma att se annorlunda till sommaren. Det vill säga några visstidsanställningar kommer kanske att behöva förlängas, säger Anna Lindholm.

Staden ska också göra lokalanpassningar i de kommunala förskolorna för att spara pengar.

Anna Lindholm säger att det beror på att Sundbyberg har flera små förskolor som det är svårt att driva ekonomiskt driva eftersom omkostnaderna är desamma för dem som för en stor förskola.

– Vi ser över hur vi ska kunna skapa bättre organisatoriska möjligheter.

Betyder detta att mindre förskolor slås samman med andra och blir till färre och större förskolor?

– Det vet vi inte i dagsläget. Det är ett politiskt beslut.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Då kommer vissa barn inte längre få gå på fritids

Nyheter Beslutet kommer inte att ses över Den 1 maj kommer inte längre barn till arbetslösa eller föräldralediga få gå på fritids i Sundbyberg. "Vi har en pressad ekonomi i staden", säger Henrik Persson (L).måndag 19/4 1:15

Kyrkan tappar allt fler medlemmar – i Sumpan är de redan få

Nyheter Staden ligger en bra bit under snittet i riket Svenska Kyrkan tappar medlemmar varje år i Sverige. Sundbybergarna är redan nu bland de minst benägna att vara med i kyrkan.söndag 18/4 1:15

Eleverna om distansåret: Man mår bättre i skolan

Nyheter Så har ungdomar i Sumpan tacklat pandemin Kul i början – tråkigare efter ett tag. Svårare att fokusera – men också utvecklande. Så beskriver gymnasielever det konstiga pandemiåret på distans.lördag 17/4 1:15