Ljus. Manifestationen äger rum nästan precis ett år efter nedläggningsbesluten. Även då tände ett hundratal barn och föräldrar ljus för Solnas skolor. Foto: Lars-Ove Löv

Budgeten klubbas – då tänds ljus för skolan

Medan politikerna diskuterar budgeten, kommer ljus att tändas för Solnas skolor utanför. Arrangör är Skolinitiativet, som under året stridit för bland annat höjd skolpeng.

  • Publicerad 15:11, 29 nov 2021

– Vi kommer att göra en ljusmanifestation för att visa vad vi tycker är viktigt inför budgeten 2022, och för att visa att vi är många, säger Susanne Celper från föräldranätverket Skolinitiativet.

Samlingen äger rum måndagen den 29 november klockan 17-18 utanför Solna stadshus.

Skolinitiativet har under året lobbat för mer pengar till skolan. De har pratat med alla partier i skolnämnden, och är därför glada att styret aviserat en betydande höjning av skolpengen inför nästa år, uppåt fyra procent.

– Det är jätteglädjande förstås. Vi har haft tre procent som minimum. Men skolan är så pass eftersatt så att det kommer inte att räcka. Vi kommer att följa upp så att det här inte blir en engångssatsning, eller att pengarna äts upp av högre lokalhyror.

Kämpar hårt

Manifestationen på Centralvägen sammanfaller nästan med årsdagen för nedläggningsbeslutet på Skytteholms- och Granbackaskolan, som ju blev ett startskott för initiativet.

https://www.mitti.se/nyheter/foraldrar-tar-strid-for-solnas-skolor/repuii!td6FQCC8UclQ8oneAfnlw/

Susanne Celper säger att både familjer och personal kämpat hårt för att få skolan att fungera utifrån de nya förutsättningarna.

En sak oroar särskilt, anser hon.

– Var tionde elev lämnade den kommunala skolan till höstterminen. Det är en oroande trend i Solna, och i en så rik och framgångsrik kommun måste man satsa på det som är vår framtid. Skolan kommer att vara den viktigaste frågan i Solna även framåt.

Susanne Celper. Foto: Privat