– Nej, säger Veronica Linarfve.

När hon börjar skriva en bok vet hon aldrig hur den kommer att sluta.

– Då skulle jag tappa intresset, säger hon.

Veronica beskriver hur hon för 5-6 år sedan var precis så överduktig som Gabriella Lind, huvudpersonen i hennes senaste bok ”Bidrottningen”.

En person som sa ja till allt, jobbade hårt och skötte allt och alla.

– Gabriella Lind är inte helt olik mig. Jag har också två barn och tog också hand om familjen och farfar som vägrade hemtjänst. Droppen för mig blev när han dog, berättar hon.

– Jag var inte beredd på den jättestora sorgen.

Tappade håret

Sorgen släppte fram känslor hon undertryckt sedan hon 17 år, då hennes mamma dog. Som barn, med en svårt sjuk mamma, hittade Veronica på berättelser redan innan hon kunde alfabetet.

– Det var mitt sätt att utforska svåra ämnen och närma mig döden och det jätteläskiga i att bli ensam. Men de hade alltid lyckligt slut, berättar hon.

I Bidrottningen leder sammanbrottet till att huvudpersonen Gabriella Lind får en psykos. En hel del i boken kretsar, som titeln skvallrar, kring bin, med löften om surrealism och kafkalik förvandling 

I verkligheten ledde kollapsen till att Veronica tappade minnet, håret, känseln i kroppen och förmågan att föra ett vanligt samtal.

– Det är fascinerande hur kroppen och hjärnan stänger av, konstaterar hon.

Kollapsade din familj också när du kollapsade?

– Nej det gjorde den ju faktiskt inte det. Vissa delar kollapsade – typ mitt enmansföretag. Men i familjen omgrupperade de sig och var väldigt mycket kapabla. Det var lite dubbelt.

– Det var ”Gud, vad skönt” och samtidigt ”Hjälp!” i och med att mycket av min självkänsla låg i yttre bekräftelse.

– Så länge jag levererade tänkte jag att jag var värd att älskas, att jag var värd en plats i tillvaron.

Lärt sig svara rätt

För Veronica tog det två år, med hjälp av läkare, psykologer, fysioterapeut och arbetsterapeut att bli frisk igen, men vill man veta hur det går för Gabriella Lind får man läsa boken.

– Ja, i dag är jag frisk, säger Veronica. För det första tar jag ju hand om mig nu. Jag jobbar fortfarande jättehårt och jättemycket, men jag lägger in pauser.

– Jag har också kommit på att även väldigt roliga saker kan dra energi.

Hon har också lärt sig att inte alltid säga ja till allting.

– Bara för att du kan betyder det inte att du ska. Från att vara en ja-människa har jag gått till ”Låt mig fundera och återkomma”.

Bidrottningen släpps 14 mars på förlaget Harper Collins.