När Mitt i en måndagsförmiddag fångade några röster i Bromma om stigande matpriser var svaren nästan entydiga: Som konsument drar man ned på matinköpen. Men inte alla.

– Jag har inte märkt det alls. Jag hör ju på nyheterna att matpriserna går upp men själv har jag inte tänkt på det och har inte behövt vidta några åtgärder, sade en kvinna, som dock tillade att hon har väninnor som hon vet lider av de höjda matpriserna.

Prismedveten

Brommabon Marianne Tåje har däremot ändrat sitt köpbeteende. Den här måndagsförmiddagen hade hon givit sig ut för att undersöka lägsta priset på en alldeles särskilt nödvändig vara.

– Jag tittar på kaffepriserna och jämför och letar efter extrapriser, något jag inte gjort tidigare, förklarade hon.

LÄS ÄVEN: Så håller du koll på matkontot

Dyrare och dyrare

Från augusti 2021 till augusti 2022, har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med 14 procent, jämfört med inflationstakten på 9 procent.

"Vi får gå tillbaka till tidigt 1980-tal för att hitta en period med lika stora prisökningar", skriver Statistiska centralbyrån, SCB på sin hemsida.

De livsmedel som ökat allra mest i pris är vitkål, hushållsmargarin, lättmargarin och kaffe, varor som ökat med mellan 37 och 47 procent i pris.

Livsmedelsprodukter vars priser ökat långsammare än andra livsmedel är sötsaker, frukt och läsk.

Ändrat köpbeteende

En handlare i Bromma som märker av ändrat köpbeteende bland kunder, är Rikard Gustavsson, butikschef på Ica supermarket vid Alviks torg.

– Man handlar absolut mindre kött, frukt och grönt. Däremot har konfektyr och dricka ökat. Folk handlar lite mer deppmat.

Han ser utvecklingen som en solklar koppling till de höjda matpriserna, och de som kommer till butiken handlar även mer rabatterade varor.

– Det har ökat runt 15 procent, man handlar mycket mer kampanjvaror. Folk drar åt svångremmen.

Däremot har han inte märkt tecken på att allmänheten bunkrar varor.

Har ni behövt höja priserna?

– Vi följer prisutvecklingen, om Ica (centralt) höjer våra priser måste vi tyvärr också höja, säger Rikard Gustavsson.

Hur påverkas du av höjda matpriserna?

Linus Argus-Henrics med hunden Miki, jobbar i Bromma

– Jag har dragit ned på köp av krav-märkta varor, det har blivit för dyrt. När det finns möjlighet köper jag svenska livsmedelsprodukter, matprodukter som alltid varit dyra och som nu blivit dyrare.

Marianne Tåje, Bromma

– Jag tittar på kaffepriserna och jämför och letar efter extrapriser, något jag inte gjort tidigare. Vissa varor, som frukt och grönt och bröd, är varor som jag märkt blivit dyrare och som jag har dragit ned på.

Alice Renberg, Bromma

– Allt blir dyrare, det är inte mycket att göra. Ett problem är att det går ut över kvalitén på maten, det satsas mindre på ekologiska matvaror i butikerna.

Lukas Ståhl, jobbar i Bromma

– Jag köper mindre mat. Kyckling och proteindrycker som jag brukar köpa mycket av har blivit dyrare och det köper jag mindre av nu. Jag avstår inte från något annat för att kunna köpa mat, i stället köper jag mindre mat.

Linnea Martinius, jobbar i Bromma

– Mjölk och bananer har gått upp i pris men de matvarorna köper jag ändå. När det gäller kaffe väljer jag det billigaste alternativet. Tidigare har jag prioriterat ekologiska varor men nu väljer jag bort det, de varorna har blivit dyrare.