Många kan känna en press att man ska få de övriga gästerna att skratta. Det är såklart alltid uppskattat men, kom ihåg - det viktigaste i ett bröllopstal är att önska brudparet evig lycka och samtidigt säga något fint om paret. Vågar du vara personlig är det ett tal som många ofta minns efteråt.

1. Innan du börjar skriva Innan du börjar skriva talet är det bra att fundera igenom några frågor. Vilken relation har du till paret? Är du närmare en av dem?Vilka är det som lyssnar? Är det gemensamma vänner, familj eller många som du inte känner? Vilken riktning vill du ta i talet, åt det komiska eller känslomässiga hållet?

2. Samla idéer till talet Det kan vara svårt att veta vad man ska tala om i talet.Här kommer några förslag på vad du kan tala om.Du kan börja att prata om hur du lärde känna paret. Lärde du känna en av dem först, kan du börja med den, och sedan berätta om mötet med den andra personen.Du kan också berätta om något roligt ni varit med om tillsammans, eller någon egenskap som är extra utmärkande för personen/ paret eller berätta något oväntat om dem.Ideérna och anslagen är oändliga, detta är bara några av dem.

3. Personlig Ett personligt tal går alltid hem. Ett tal som kommer från hjärtat, men inte är perfekt i sin form eller framförande, kan ändå trumfa ett tekniskt perfekt skrivet tal. På bröllop är det välkommet att våga visa känslor och säga fina saker som man annars kanske inte berättar för personen/personerna. Vissa saker är det dock mindre lämpligt att tala om.En viktig regel är att inte prata om gamla ex eller att ta upp gammalt groll i talet. Av alla dagar på året är inte bröllopsdagen den dag då du pratar om sådant.

4. Tiden Finns det en angiven längd på hur långa talen får vara, så se till att håll den tiden. Oftast brukar en bra längd för ett tal vara 3-4 minuter. Om talet är längre än så, kan lyssnarnas uppmärksamhet börja svikta.Tänk på att om det är många tal på en middag, är det extra viktigt att hålla tiden, då gästerna ska få tid att hinna äta och samtala med sina bordsgrannar.

5. Brudparet i fokus Kom ihåg att det är brudparet som ska vara i fokus! Även om du känner den ena bättre än den andra i paret, se till att ändå nämna något om båda, så att den andre inte känner sig bortglömd.

En annan viktig sak här är att inte prata om dig själv för mycket! Du ska inte vara i fokus denna dag, utan brudparet!

6. Skål! Avsluta ditt tal med att önska brudparet all lycka och avsluta gärna med en skål. Väljer du att avsluta så, underlättar det om du har ditt glas nära till hands, och fyllt innan du börjar ditt tal. Skål och lycka till!