Kollar läget. Håkan Stoltz och hans kolleger på Brandkåren Attunda har stannat till vid Norrviken för en snabb inspektion av isen. Foto: Tomas Stark

Brandkåren vädjar: Var försiktig på isen

Isen har börjat lägga sig på Norrviken, men det gäller att vara försiktig.

  • Publicerad 13:10, 20 jan 2021

– Särskilt när det ligger snö på som nu, då ser man inte om det är tunnare is eller en vak någonstans, säger Håkan Stoltz, gruppledare på Brandkåren Attunda i Sollentuna.

Två brandbilar har parkerat mellan fotbollshallen och byggnaderna som kanotklubben och skridskoklubben delar intill Norrviken.

Håkan Stoltz traskar ner till vattnet och går ut på isen några meter.

– Vi är bara här och kollar läget. Nu ska vi åka vidare till Edsviken och ha islivräddning. Där är det bräckt vatten så isen där är svagare än här. Det är bra för oss att öva inför det som kommer sedan. Varje vinter är det någon eller några som går igenom, säger han.

Lite starkare is på Norrviken alltså, men även där gäller det att ta det försiktigt.

– Ja, man ska alltid vara försiktig och ha isdubbar och helst även en kastlina med sig ut. Torra kläder i en påse i ryggsäcken är också bra i fall att. Generellt tycker jag att skridskoåkare har bättre koll på grejerna än de som bara är ute och går på isen, och ofta även lite bättre än de som är ute och fiskar, säger Håkan Stoltz.

Ta med det här ut på isen

Ispiken: Kan användas till stakning i motvind och balanshjälp på svåråkt underlag, men viktigaste användningsområdet är som skridskoåkarens känselspröt. Med övning kan du lära dig att med pikning bedöma isens kvalitet och tjocklek.

Isdubbar: Ska sitta högt upp under hakan och så åtdragna att de sitter på plats, lösa isdubbar är svårare att hitta när du ligger i vaken. En visselpipa hör till och bör också sitta på samma ställe.

Livlina: Tillhör säkerhetsutrustningen och det är viktigt att du kan hantera den rätt och smidigt. Träna gärna. Linan ska sitta lätt tillgänglig någonstans utanpå ryggsäcken. Det ska gå att kasta den både från vaken och från isen utan att ta av ryggsäcken.

Hjälm och Skydd: Det finns alltid en risk att ramla när du åker skridsko på naturis. Du kan fastna i sprickor och underlaget kan förändras under turens gång. En hjälm, knäskydd och armbågsskydd förhindrar skador – och åk aldrig utan handskar.

Ryggsäcken: Inte bara ett fraktredskap utan även skridskoåkarens viktigaste flythjälp. För att ge maximal flytförmåga (och hålla torrt om du plurrar) packas alltid innehållet vattentätt. En skridskosäck bör ha 35-45 liters volym beroende på din kroppsvikt.

Extrakläder: Ha ombyte i en plastpåse i ryggsäcken, och gärna ett ordentligt rastplagg så att du håller värmen i pauserna.

Mobiltelefon: I vattentätt fodral för att kunna ringa 112 om något allvarligt händer eller 1177 om du behöver sjukvårdsupplysning.

Källa: Friluftsfrämjandet

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Trots skärpt ton – majoritet utan munskydd i kollektivtrafiken

Nyheter "Märker ingen skillnad nu mot innan" Nu måste alla medel som står till buds användas för att hejda en tredje våg av covid-19. Så resonerar Smittskydd Stockholm som har utökat rekommendationen om munskydd. Men någon skillnad syns inte,...måndag 1/3 15:17

Glaskupor stals från Peter Plax gravplats

Nyheter Anmälan upprättad om brott mot griftefriden Peter Plax pappa Dmitri Plax uppmanar personerna som stal dekorationerna på minnesplatsen att lämna tillbaka dem: "Det är obegripligt"måndag 1/3 15:14

I dag höjs flera avgifter inom vård och omsorg

Nyheter "Bättre i fas med andra avgifter" Kommunfullmäktige har beslutat om en höjning av vissa avgifter inom Sollentuna kommuns vård och omsorg. De nya taxorna gäller från i dag, den 1 mars, och det handlar om bland annat måltidsavgifter på...måndag 1/3 11:15