Nya allmänna råd. I helgen skulle fotbollsturnering spelas på Grimsta IP, något som ser ut att ställas in. Foto: Mikael Andersson

BP om sänkta publiktaket: "Tråkigt men vi respekterar det"

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu att undvika idrottsträningar och matcher. Detta innebär att BP:s ungdomsturnering i helgen riskerar att ställas in.

  • Publicerad 16:48, 29 okt 2020

Söndagen den 1 november var tanken att publiktaket för sittande evenemang skulle höjas till 300 personer. Så blir det nu inte i Stockholms län, utan 50-gränsen kommer att ligga kvar.

Detta till följd av att Folkhälsomyndigheten gått ut med striktare allmänna råd som börjar gälla från den 29 oktober och tre veckor framåt. Bland annat uppmanas stockholmarna att avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar. Dock finns undantag för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

Men oavsett ålder avråds arrangemang och idrottstävlingar där många möts.

Skärpta råd mot smittspridningen införs i Stockholm

Max 50 i publiken på Grimsta IP

BP, som spelar en derbymatch mot Täby på Grimsta IP på söndag, hade sett fram emot att kunna ta emot en större publik än på länge. Dock har man inte i dagsläget inte sålt fler än 50 biljetter.

– Vi tycker självklart det här är tråkigt, men samtidigt har vi full respekt för det här beslutet, säger Oscar Therén, presskontakt på BP.

Däremot är han mer bekymrad över den ungdomsturnering som skulle gått av stapeln nu helgen på hemmaplanen.

– Det är en turnering för barn under 15 år som är inställd, säger Oscar Therén.

Under torsdagskvällen beslutade BP att ställa in träningsverksamheten för fotbollslagen där spelarna är 16 år eller äldre. Dock med undantag för dam- och herrlagen.

– Vi tar max emot 50 personer i publiken på deras matcher. Vi följer Stockholms fotbollsförbunds riktlinjer.

Det här gäller för fotbollen

Den 29 oktober tog Stockholms fotbollsförbund beslut om att samtliga matcher, utbildningar och av förbundet arrangerade samlingar under kommande helg skjuts fram.

Deras starka rekommendation är att samtliga föreningsdrivna cuper också skjuts fram.

Svenska fotbollsförbundet skriver på deras hemsida att matcher skjuts upp fram till den 17 november, med undantag för de högsta fotbollsserierna.

Källa: stff.se och svenskfotboll.se

Visa merVisa mindre

Region Stockholms råd – ord för ord

1. Avstå att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.

2. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter uppmanas också att vara vaksamma och vidta åtgärder för att minimera antalet besökare så att trängsel inte ska uppstå. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

3. Avstå från att delta där trängsel kan uppstå vid till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar (undantaget träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare), matcher och tävlingar. I den mån sådana arrangemang genomförs ställer det höga krav på åtgärder av arrangör för att minimera risken för trängsel till exempel vid in- och utpasseringar. Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts.

4. Arbetsgivare bör vidta åtgärder genom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

5. Avstå̊ från att delta i större sociala sammanhang som middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre