Region Stockholm påbörjade fas 4 av vaccineringen i början av maj. Sedan dess har 77,4 procent av Botkyrkas 65-plussare satt nålen i armen och fått sig en första dos av vaccinet mot covid-19.

Sett till samtliga kommuner i Stockholms län ligger Botkyrka bland de sämsta. Genomsnittet ligger på 84,3 procent.

– När vi vaccinerade på äldreboendena kunde vi arbeta med regionen på samma sätt som vi alltid har gjort, och då gick det bra. Men nu är det bredare och vi måste hitta nya sätt att klara av det, säger Pernilla Vera Jr, säkerhetsdirektör på Botkyrka kommun, som har det övergripande ansvaret för allt kris- och säkerhetsarbete på kommunen, däribland vaccineringen.

Hon menar att kommunen redan i november planerade för det scenario vi befinner oss i idag, alltså den breda vaccineringen, och att man hela tiden har erbjudit sig att stötta regionen på alla sätt man kan.

– Lokaler, bemanning, ordningsvakter. Men vi har inte fått särskilt många förfrågningar.

"Obalans i tillgången"

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S), menar att problemet bottnar i regionens strategiska plan. Eller snarare brist på en sådan.

– När man lägger fyra vaccinationsmottagningar på södra sidan och tolv i Stockholms stad och norrut så blir det obalans i tillgången på vaccin, säger hon.

Ett tydligt exempel på detta, menar Östlin, är Norrtälje som har fått två vaccinationscentraler på sina 68 000 medborgare. Där har man också en betydligt högre andel vaccinerade. Samtidigt saknar Botkyrka en vaccinationsmottagning med sina 100 000 medborgare.

Men tillgången på vaccinationsmottagningar är inte den enda förklaringen, menar Östlin. I slutändan är det en klassfråga.

– Det handlar om inkomst, och om vilken typ av jobb du har. Har du en inkomst som tillåter att du är borta en dag, eller om du kan jobba hemma och har en bil så går en vaccinering i Kista bra. Men saknar du allt det där så blir en vaccination en dagsutflykt på tre timmar, och då tror jag att många avstår. Därför behöver vi fler vaccinationsmottagningar längs röda tunnelbanelinjen.

Finns det inget mer kommunen kan göra då?

– Vi äger inte makten över vaccinationerna. Vi kan inte öppna en vaccinationscentral för vi skulle inte få några vaccin, och vi har heller inte lagstöd att göra det, säger Ebba Östlin.

Region Stockholm har dock öppnat en extra vaccinmottagning vid Scania i Södertälje och ska i veckan öppna en i Tumba. I morgon börjar också vaccinbussar rulla ut i både Botkyrka och Södertälje.