Ådalen, Smedshagen, Hässelby villastad, Hässelby strand, Nälstafältet. Platserna är många i västerort där bostadsbristen ställs mot gröna stråk, områden och plättar.

– Det ska vara luft mellan husen i detta område, det är den karaktären som Ådalen-området har haft sedan 60-talet. Det är därför vi ifrågasätter förtätningen, säger Thomas Windahl, ordförande i den lokala hyresgästföreningen HF Ådalen.

Under 2021 drog han och hans grannar i gång ett nätverk som arbetar mot Svenska bostäders bygge av 114 hyresrätter i korsningen Ångermannagatan/Multrågatan nedanför Vällingby centrum.

– Jag hade önskat att lokalpolitikerna steppat upp, och gjort sina röster hörda mot stadsbyggnadsnämnden, säger Thomas Windahl.

Nätverket har delat ut flygblad och fått in 400 namn som ställt sig negativa till projektet. Inte heller från Hyresgästföreningen får de gehör.

"Inte genomtänkt"

Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm som driver på för just fler hyresrätter i Stockholm, har tvärtom kallat motståndet för "olyckligt".

– Men att ta bort grönytan för ett sådant litet projekt som detta är, ta bort utsikten för oss som bor här och placera de så nära t-banespåren. Det känns inte genomtänkt, inte heller rent trafikmässigt, säger Thomas Windahl, som bott i området i 20 år.

– Vi har full förståelse för att det behövs bostäder, men de behöver byggas på rätt plats. Det finns områden i västra Stockholm som är betydligt bättre lämpade för nya bostäder.

Kritik på flera håll

Vid de norra delarna av Nälstafältet planeras omkring 400 bostäder och en skola för 600 elever. Motståndskampanjen har synts på flera håll i västerort. Runt 2 500 underskrifter har samlats in mot planerna, men även här utan gehör. Bygget kan starta år 2024. 

– Vi har vänt oss till en rad instanser, men ingen verkar vilja bevara fältet som det är, har Mahad Malingur, som startade namninsamlingen 2021, sagt till Mitt i.

I Smedshagen, där antalet bostäder ska gå från dagens 700 till 1 300, ifrågasätter många den kraftiga förtätningen som bara består av bostadsätter. Flera personer Mitt i pratade med i området i februari ogillade då att grönplättarna mellan de nuvarande hyreshusen skulle försvinna.

I Hässelby strand har reaktionerna varit massiva mot det 14 våningar höga höghus som planerats på en grönplätt i korsningen Medsolsbacken/Maltesholsmvägen nära seniorboendet på Maltesholmsvägen 153. 1 100 namnunderskrifter har samlats in mot projektet.

Reaktioner i villastaden

Nära Smedshagen, längs Växthusvägen i Hässelby villastad, finns flera som motsatt sig de aktuella bostadsplanerna och vill bevara en glesare stadsbild. Fem flerbostadshus med cirka 200 hyresrätter planeras längs Växthusvägen och uppemot 200 nya lägenheter vid Åkermyntans centrum.