I stället för antal röster i valet är det Miljöpartiets rotationssystem som gör att både miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr och trafikborgarrådet Daniel Helldén måste lämna sina poster nästa höst.

Enligt partireglerna får man inte sitta längre än tre mandatperioder.

– Jag tror det är bra att inte sitta för länge på samma position. Men kommunpolitiken har alltid legat väldigt nära mitt hjärta, så visst känns det lite ledsamt. Men nu är det dags att se om jag får chans att förändra lika mycket på nationell nivå, säger Katarina Luhr som valt att kandidera till Riksdagen.

Det var 2010 som hon för första gången klev in i Stadshuset och kommunfullmäktige, då som fritidspolitiker i opposition. 2014 blev hon borgarråd, något hon fortsatte med efter valet 2018. Nu har hon påbörjat sitt sista år inom Stockholmspolitiken.

Ett stort tapp för MP när ni båda slutar?

–  Ja, men politiken till nästa mandatperiod är vi många gröna som är med och utvecklar tillsammans. Och det finns många bra personer i partiet som kan driva Miljöpartiets politik framåt.

I skuggan av Helldén

Trafikborgarrådet Daniel Helldén är en av Stockholms mest omskrivna politiker. Bland annat då han arbetat med frågor som väckt stora känslor, till exempel ett nej till OS, Nej till Nobel Center på Blasieholmen och nej till Östlig förbindelse, samtidigt som det satsas på miljözoner, elsparkcyklar och den så kallade feministiska snöröjningen.

Katarina Luhr har mer verkat i det tysta.

– Ja. Jag är mer lågmäld i mitt ledarskap, så vi har kompletterat varandra. Daniel har stått i centrum och tagit mycket smällar, under tiden har jag fått otroligt mycket gjort då stort fokus varit på honom. Mycket som skulle kunna ha skapat stort rabalder har jag lyckats driva igenom relativt lätt. Tillsammans har vi uträttat mycket grön politik i Stockholm, säger Katarina Luhr.

Vad är du mest nöjd med under din tid i Stadshuset?

– Spontant är det nog att vi har lyckats plocka av varje stockholmare ett ton koldioxidutsläpp under den tiden vi styrt, från 2,7 ton per år till 1,7 ton per år i klimatutsläpp. Och jag är väldigt nöjd över de naturreservat vi har inrättat.

Vad är du minst nöjd med?

– Eventuella misslyckanden väntar jag med tills jag slutar. Jag jobbar ju fortfarande vidare till hösten 2022.

Totalt är det tre heltidspolitiker från MP Stockholm som roterar ut efter valet 2022, då även Mariana Moreira Duarte försvinner.

Rutinerade Cecilia Obermüller har dock en period kvar, då hon var en vända i regionfullmäktige och på så sätt kunde ”börja om” i rotationssystemet i Stadshuset.