Förbifart. Vid rusningstid finns bilister som trotsar genomfartsförbudet på Åkeshovsvägen/Djupdalsvägen. Foto: Anders Gustafsson

Boende vill se vägbom i Olovslund

I många år har grannar i Olovslund försökt övertyga staden om ett effektivare sätt att stoppa bilister som trots förbudet genar på Djupdalsvägen. Men staden planerar inga åtgärder.

  • Publicerad 16:24, 1 jul 2022

Enligt Olovslundsbon Karin Thermaenius räcker inte trafikskylten om genomfartsförbud på Djupdalsvägen och Åkeshovsvägen.

Alla bilister följer inte förbudet under morgnarna.

– Dels är det genomfartstrafik från Ekerö som inte vill köra över Brommaplan, dels är det trafik som kommer västerifrån och som ska köra vidare till Alvik, säger Karin Thermaenius.

Bildar köer

Som följd uppstår enligt henne bilköer på Djupdalsvägen.

– Framför allt är det avgaserna som stör.

Karin Thermaenius säger att hon och hennes grannar länge har önskat få en ändring av trafiksituationen i området. Fick hon önska skulle hon gärna se en trafikbom i västra änden av Djupdalsvägen, det håll smittrafiken från Drottningholmsvägen kommer från.

– Att sätta upp en bom vore jättebra, som är nedfälld mellan sju och nio på vardagsmorgnarna, säger Karin Thermaenius.

Känner till

Trafikkontoret känner till att bilister kör Åkeshovsvägen/Djupdalsvägen under morgnar – trots förbudet.

Malinda Flodman, pressansvarig på kontoret, påpekar att det under morgnar är såväl genomfarts- som motorfordonsförbud på Åkeshovsvägen/Djupdalsvägen, och stopp för såväl genomfartstrafik som för besökare som kommer med bil till området.

En bom är dock inte aktuell, enligt Flodman, som hänvisar till att det är polisens sak att ta itu med smittrafik.

– Vi gjorde en utredning 2018 av trafiksituationen i området, som kom fram till att om man sätter upp en bom eller något ännu svårare att ta sig förbi skulle det snarare leda till högre belastning på de mindre vägarna i området.

Så det blir aldrig en bom på platsen?

– Man ska aldrig säga aldrig, men vi har inga planer just nu i alla fall.

Kända smitvägar

Djupdalsvägen, del av vägsträcka som förbinder västra och östra Bromma utan att passera Brommaplan.

Gubbkärrsvägen, parallellgata till Djupdalsvägen, en annan känd smitväg, sedan många år, är avspärrad med vägbom under morgnarna.

Brommaplan, cirkulationsplats ökänd för trafikköer.

Visa merVisa mindre