I förhör har kvinnan, som är i 50-årsåldern, sagt att hon träffat en man på nätet som ska ha varit från Kanada och ville bosätta sig i Sverige.

– Enligt kvinnan hade hon träffat en man på nätet som hon blev kär i och som efter ett tag började be henne om pengar av olika skäl, så kallat romansbedrägeri. Så hon har skickat alla pengarna till olika konton, både i Sverige och utomlands, säger kammaråklagare Jens Nilsson.

Enligt förhör med kvinnan hävdade mannen att han hade gjort stora kopparaffärer med Kina och behövde ta sig dit, men att det saknades pengar till bland annat tullavgifter.

Tog först egna lån

Kvinnan tog först egna lån för att hjälpa mannen, men när pengarna inte räckte började hon göra uttag från kontot på det företag där hon var anställd. Sammanlagt gjordes tolv uttag på drygt två miljoner kronor som fördes över till olika konton. Av dem hann drygt 400 000 kronor återföras till företagets konto när bedrägeriet upptäcktes.

Kvinnan har erkänt och beskriver situationen så här i förhör: "Det är fruktansvärt stressande och pressande. Jag här helt plötsligt inte jag. Det finns inte någon logisk tanke i mig utan jag är plötsligt som en marionettdocka."

Hur har hon kunnat ta ut sammanlagt två miljoner utan att arbetsgivaren upptäckt det på 2,5 månader?

– Hon var ekonomiansvarig och hade fullt förtroende av ledningen, säger Jens Nilsson.

Varför åtalas hon inte för förskingring?

– Det blir inte förskingring eftersom hon i lagens mening inte anses ha bolagets konto i sin ”besittning”.

Förutom kvinnan, som åtalas för grov trolöshet mot huvudman, åtalas tre personer för penningtvättsbrott.

Hur har de tre blivit inblandade i det här?

– Enligt den tilltalade har hon fått kontonumret till de här personerna av den person som hon var kär i. Hon känner inte dem, säger Jens Nilsson.

Rättegången påbörjas den 17 februari nästa år.

Om kvinnan döms riskerar hon fängelse i 1,5 år. De tre som åtalats för penningtvätt riskerar villkorlig dom och böter.