ROMANSBEDRÄGERI. Kvinnan tog ut två miljoner från jobbets konto. Nu åtalas hon vid Attunda tingsrätt. Foto: Sofia Ekström

Blev kär i bedragare – lurade jobbet på två miljoner kronor

Hon tog ut sammanlagt två miljoner kronor från företagets konto och förde över större delen av det till en man hon blivit kär i på nätet – men aldrig träffat. Nu åtalas den ekonomiansvariga kvinnan på ett företag i Väsby för grov trolöshet mot huvudman.

  • Publicerad 06:15, 20 okt 2021

Hon var ekonomiansvarig och hade fullt förtroende av ledningen.

I förhör har kvinnan, som är i 50-årsåldern, sagt att hon träffat en man på nätet som ska ha varit från Kanada och ville bosätta sig i Sverige.

– Enligt kvinnan hade hon träffat en man på nätet som hon blev kär i och som efter ett tag började be henne om pengar av olika skäl, så kallat romansbedrägeri. Så hon har skickat alla pengarna till olika konton, både i Sverige och utomlands, säger kammaråklagare Jens Nilsson.

Enligt förhör med kvinnan hävdade mannen att han hade gjort stora kopparaffärer med Kina och behövde ta sig dit, men att det saknades pengar till bland annat tullavgifter.

Tog först egna lån

Kvinnan tog först egna lån för att hjälpa mannen, men när pengarna inte räckte började hon göra uttag från kontot på det företag där hon var anställd. Sammanlagt gjordes tolv uttag på drygt två miljoner kronor som fördes över till olika konton. Av dem hann drygt 400 000 kronor återföras till företagets konto när bedrägeriet upptäcktes.

Kvinnan har erkänt och beskriver situationen så här i förhör: "Det är fruktansvärt stressande och pressande. Jag här helt plötsligt inte jag. Det finns inte någon logisk tanke i mig utan jag är plötsligt som en marionettdocka."

Hur har hon kunnat ta ut sammanlagt två miljoner utan att arbetsgivaren upptäckt det på 2,5 månader?

– Hon var ekonomiansvarig och hade fullt förtroende av ledningen, säger Jens Nilsson.

Varför åtalas hon inte för förskingring?

– Det blir inte förskingring eftersom hon i lagens mening inte anses ha bolagets konto i sin ”besittning”.

Förutom kvinnan, som åtalas för grov trolöshet mot huvudman, åtalas tre personer för penningtvättsbrott.

Hur har de tre blivit inblandade i det här?

– Enligt den tilltalade har hon fått kontonumret till de här personerna av den person som hon var kär i. Hon känner inte dem, säger Jens Nilsson.

Rättegången påbörjas den 17 februari nästa år.

Om kvinnan döms riskerar hon fängelse i 1,5 år. De tre som åtalats för penningtvätt riskerar villkorlig dom och böter.

Så skyddar du dig mot romansbedrägerier

Att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar är brottsligt och kallas romansbedrägeri.

Kontakt

Romansbedrägerier sker ofta via internet. De som polisanmäler har ofta blivit kontaktade av bedragaren på en dejtingsajt eller via en vänförfrågan på sociala medier.

Vanliga profiler

Bedragaren utger sig ofta för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten. Det finns flera varianter på detta som militär i Afghanistan eller läkare i Syrien. Relationen blir snabbt förtrolig och ofta har bedragare och offer kontakt flera gånger per dag.

Varningssignalen

Frågon om pengar kommer upp, förr eller senare – och då är det bråttom. I början kan det handla om mindre belopp, men så snart en betalning är gjord uppstår flera utgifter och ytterligare behov av pengar.

Om du har blivit utsatt

Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den. Anmäl till polisen. Avbryt all kontakt.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre