Under ett par år har Björn Molin, i egenskap av politisk sekreterare i Roslagspartiet, fått administrativa stödpengar som Österåkers kommun betalar till partiet.

Men när partiets styrelse fick veta att det handlade om mer än 270 000 kronor det senaste året och ville diskutera om det var rätt ledde det till en intern strid. På ett extrainkallat styrelsemöte i måndags uteslöts Björn Molin ur partiet, bland annat då han inte ville sänka arvodet.

RP:s styrelse skriver att Björn Molin ”genom sitt handlande motarbetat partiets syften och ändamål att verka för god etik, god moral och goda demokratiska regler”. Molin håller inte med.

– Att jag agerat och visat missnöje med ett beslut där mitt arvode skulle dras in är naturligt och innebär inte att jag på något sätt motarbetat partiets syften, skriver Björn Molin i ett mejlsvar till Mitt i.

Ordföranden godkände arvodet 2018

Den som ursprungligen skrev under att Björn Molin skulle ha ersättningen var Hans Hellberg själv, 2018.

– Det var en ny ersättningssmodell som kommunen kom med och jag hade ingen koll. Men sedan när vi grävde i det och hörde att det är 277 000 kronor så är det klart att vi reagerar, säger han och fortsätter:

– Jag anser inte att Björn Molin har mörkat ersättningen i sig, men han har avvisat att diskutera det.

Borde du inte tagit reda på summan innan du skrev på?

– Jag som nytillträdd ordförande och hela styrelsen borde ha haft koll på beloppet. Det tycker jag absolut. Det var ett misstag vi gjorde. Vi trodde det var kanske var 150 000 minus avgifter. Jag borde ha kontrollerat det bättre på kommunens kansli men det gick fort.

Vad betyder det att ni tappar Björn Molin?

– Vi räknar naturligtvis med att få avhopp av betalande medlemmar som han har rekryterat. Men jag tror inte det betyder så mycket för våra 2 739 väljare. Jag hoppas att de inte röstat så mycket på honom som person.

Ordföranden fick hotfullt mejl

Dagen innan mötet då politikern uteslöts fick ordföranden Hans Hellberg mejl från en annan partimedlem, som hotade att ta hjälp av sina ”advokatvänner”. Hellberg uppmanades att ställa in styrelsemötet där Molins arvode skulle diskuteras "för sin egen skull".

"Jag antar att du är medveten om vilket helvete du och din familj utsätter dig för" står det i mejlet som Mitt i har tagit del av.

– Vad fan har min familj med ett styrelsemöte i Roslagspartiet att göra? säger Hans Hellberg som polisanmält händelsen.

Partimedlemmen som skrev det hotfulla mejlet säger att hen ångrar sig.

– Det blev lite tokigt. Jag kommer att be om ursäkt. Det var inte meningen att komma med ett hot eller nånting, det var aldrig min avsikt, säger hen till Mitt i.

Totalt har sex medlemmar uteslutits

Senare i veckan uteslöts även denna medlem och ytterligare fyra partimedlemmar som uppges ha stöttat Molin och handlat illojalt mot partiet.

Björn Molin uppger att han inte har något med det hotfulla mejlet att göra.

– Jag har aldrig hotat vare sig Hans familj eller någon annan person. Jag tar självklart avstånd från detta, säger Björn Molin, som nu kommer att fortsätta som partilös – ”vilde” – i fullmäktige.