Under pandemin har det varit gratis att lämna tillbaka en lånebok för sent, något som har lett till att väldigt många böcker nu saknas på biblioteken. I hela staden var det i slutet av mars 81 000 låneböcker som inte hade återlämnats i tid.

Därför börjar nu biblioteken återigen ta tio kronor i avgift per försenad lånebok och vecka.

Att avgiften har varit slopad har berott på att många bibliotek hållit stängt, framför allt i början av pandemin. Nu är öppettiderna tillräckligt bra för att stockholmarna ska kunna sköta återlämningen punktligt igen, anser man.

På biblioteken i Enskede/Årsta/Vantör och Älvsjö välkomnar man de invånare som vill göra korta besök.

– Det kan vara för att hämta en reserverad bok eller för att låna en dator en stund, men biblioteken är ingen mötesplats längre. Det är snabba ärenden som gäller, säger Anna Ulfstrand, chef för områdets bibliotek.

Vilka är det som främst saknar att göra vanliga besök hos er?

– Det är de som tycker om att vara här längre stunder, titta bland bokhyllor, läsa och plugga här. Jag tror många barnfamiljer saknar oss mycket med och även folk i riskgrupper, säger hon.

Anna Ulfstrand berättar att de ofta levererar, och hämtar, böcker vid entrén för de som inte vill gå in. De anställda kan också leverera hem böcker, på cykel, till invånare som bor i närheten.

Just nu väntar många populära böcker på att bli återlämnade, till exempel nyutgivna verk och kurslitteratur. Den som sitter på en bok som är försenad kan lämna in den under april utan att behöva betala något, oavsett när boken lånades.