Sedan några veckor tillbaka har en brand i en mindre avfallshög i Kassmyra varit den stora snackisen bland sopbrandsnyheterna.

I fredags lämnade Botkyrka kommun över en rapport till Naturvårdsverket, där man konstaterar att en brand i den större avfallshögen skulle innebära fara för människors hälsa, miljö och säkerhet. Det skulle även få stora konsekvenser för grundvattentäkten som ligger under sopberget.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-jobbar-kommunen-med-kassmyra/repubv!k@GLWhexrhv2USaYfF9Rrg/

Det har gjort att den juridiska situationen kring Kassmyra har förändrats – och kommunen har nu laglig rätt att forsla bort alla sopor från gropen, visar en snabbutredning som kommunen låtit göra. Tidigare hade man gjort sig skyldig till stöld om man forslat bort soporna.

– När vi nu går från nionde kapitlet i miljöbalken till det tionde kapitlet kan vi lämna det moment 22 där vi inte har haft laglig rätt att agera mot soporna. Nu kan vi gå in och ta bort soporna och sedan återsöka kostnaden hos verksamhetsutövaren eller markägaren, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsen ordförande i Botkyrka.

Prislapp: 200 miljoner

Därför har kommunens krisledningsnämnd beslutat att avsätta 200 miljoner kronor som ska täcka bortforsling och sortering av soporna i Kassmyragropen.

– Vi räknar med att det ska täcka allt. Beslutet tas officiellt i kommunfullmäktige den sista september, men redan nu tittar våra tjänstemän på vilka aktörer som kan ha kapacitet att ta bort och sortera högen, så att vi kan sätta igång så fort som möjligt, säger Ebba Östlin.

När då?

– Min ambition är att få bort soporna under oktober.

Skulle det visa sig att det inte finns tillräckligt med pengar att hämta från konkursboet eller markägaren för att täcka kostnaden av bortforslingen av soporna, hamnar notan istället på kommunen.

För att förhindra att en eventuell nota skulle stå Botkyrkas skattebetalare dyrt, kommer kommunen också eftersöka pengar hos Naturvårdsverket så att även staten ska få ta en del av kostnaden.

Inte aktuellt i Kagghamra

Men läget i Kagghamra förblir oförändrat.

Den rapport som nyligen lämnats in till Naturvårdsverket gäller endast Kassmyra, och förutsättningarna för de två sophögarna ser lite annorlunda ut. Detta gör att kommunen inte bara kan gå in och frakta bort sophögen i Kagghamra på samma sätt som i Kassmyra.

Enligt rapporten är den största faktorn till detta att miljöpåverkan vid en brand i Kassmyras stora hög skulle vara katastrofal för att den ligger i anslutning till tätbebyggt område och på en vattenintäkt. Det gör däremot inte Kagghamra. Att det pyr i Kagghamrahögen gör också att en flytt inte är möjlig.