Det blev som väntat ett ja från Värmdö kommun att etablera en ny stenkross på tomten Västra Ekedal 1:24, intill Värmdöleden vid infarten mot Insjön. Tomten ligger på gränsen till Nacka.

Mitt i Värmdö har berättat tidigare att företaget Frentab får ta emot, krossa och sortera 98 000 ton sten per år, vilket skulle generera 95 lastbilstransporter per dag till och från området.

Oro för nytt Ekobacken

Moderaterna ville återremittera ärendet bland annat för att komplettera med en dagvattenutredning för att se hur Baggensfjärden, som ligger 300 meter bort, kommer att påverkas. ”Vi är oroade över att styret nu skapat en liknande situation som i Ekobacken”, skriver (M), där förorenat vatten rinner ner i Farstaviken.

– Även om nämnden kan ställa krav på rening i ett senare skede så vet vi av erfarenhet från Farstaviken att det kan ta väldigt lång tid innan reningen faktiskt genomförs på grund av överklaganden och ansvarsutredningar, säger Markus Schill (M), 2:e vice ordförande i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Även SD reserverade sig.

Värmdö väntas ge grönt ljus till ny stenkross

Värmdö kommun väntas säga ja till en ny stenkross i Kil, precis vid gränsen till Nacka, trots en mängd protester bland grannar.

Den aktuella tomten ligger norr om Värmdöleden, vid avfarten mot Insjön, och sökande är Värmdöföretaget Frentab.

Närmaste bostadshus ligger cirka 300 meter därifrån och det finns ett stort motstånd mot krossen.

Ett 20-tal familjer, och boende i 130 senior- och trygghetslägenheter vid före detta Graninge stiftsgård, har gått ihop och anlitat advokat. I deras yttrande till Värmdö kommun radar de upp en mängd synpunkter. 

Oklart om utsläpp

De menar bland annat att en stenkross på platsen innebär så stora risker för föroreningar i mark och vatten, buller och damm att den inte kan tillåtas.

– Det är ett undermåligt underlag och beslutet skulle strida mot flera föreskrifter om det blev ett ja från Värmdö kommun, säger Christina Olnils, en av de som skulle bli granne med krossen.   

Framförallt finns inte tillräckliga utredningar kring hur företaget tänker ta hand om eventuella kemikalier och föroreningar som riskerar att rinna ner i Baggensfjärden, menar de.  

Om det blir ett ja till stenkrossen kommer de att överklaga beslutet, enligt Christina Olnils, och då kommer också familjer i Insjön ansluta sig. 

Villkorat okej

Nacka kommun sade nej till förslaget förra året eftersom de inte tyckte att ansökan var komplett.

– Därefter har vi inte hört något förrän du hörde av dig. Det gör att vi inte hunnit titta på frågan mer för att se om allt är utrett nu, och om de föreslagna skyddsåtgärderna är tillräckliga när det gäller buller, damm och eventuell påverkan på dagvattnet, bland annat, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka. 

– Vi förutsätter att de har värderat våra och andras synpunkter och efter det kommer fram till ett klokt beslut, säger Charlotte Persson, klimat- och miljödirektör i Nacka kommun.

Tomten som kan bli aktuell för en stenkross ligger intill Värmdöledens avfart mot Insjön. Där finns bland annat en dagvattendamm.

Tomten som kan bli aktuell för en stenkross ligger intill Värmdöledens avfart mot Insjön. Där finns bland annat en dagvattendamm.

Johan Kristensen

Beslutet är förenat med lång rad villkor kring när och hur verksamheten får bedrivas och tjänstemännen bedömer att det kan ske utan olägenhet för hälsa och miljön under förutsättning att alla försiktighetsmått efterlevs.

Mitt i Värmdö har sökt ordförande i Värmdös bygg- miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Värmdö kommun beslutade i ärendet i tisdags 12 mars. Men vad det blev är sekretessbelagt tills dess att protokollet är justerat och det görs på tisdag nästa vecka, enligt Värmdösamarbetet.

95 lastbilstransporter per dag

Frentab vill ta emot, krossa och sortera 98 000 ton sten per år, vilket skulle generera 95 lastbilstransporter per dag till och från området.   

Trafiken från Värmdöleden låter redan så högt så ljudet från stenkrossen kommer knappt att märkas, enligt företaget, och om det blir för mycket damm kommer man att vattna.

När det gäller rening av dagvatten så ska en damm inom fastigheten användas för det. Dammen kläs in med tät duk och kanter ska byggas upp för att förhindra att annat vatten än det från verksamheten tar sig in, enligt Frentab.

Förslaget är att stenkrossen tidsbegränsas till 1 april 2029.

Källa: Värmdö kommun

Tomten som kan bli aktuell för en stenkross ligger intill Värmdöledens avfart mot Insjön. Där finns bland annat en dagvattendamm.

Tomten som kan bli aktuell för en stenkross ligger intill Värmdöledens avfart mot Insjön. Där finns bland annat en dagvattendamm.

Johan Kristensen

Värmdö väntas ge grönt ljus till ny stenkross

Grannar oroade över utsläpp och buller