Redan i mars förra året försökte kommunfullmäktige införa ett tiggeriförbud. Ansökan fick dock bakläxa av bland annat länsstyrelsen som opponerade sig mot att ordet "tiggeri" inte fanns med i texten.

I kommunens nu uppdaterade ordningsföreskrifter finns ordet emellertid med. Gärningen beskrivs numer som "passiv eller aktiv insamling av pengar, i dagligt tal kallat tiggeri".

https://www.mitti.se/nyheter/forbud-fick-avslag-vagrade-skriva-tiggeri/repuce!VvP@L5wk9nb5run38LleAQ/

Detta vill politikerna ska vara förbjudet i närheten av butiker och pant- och återvinningsstationer på totalt 17 platser i kommunen.

Sverigedemokraterna låg bakom det ursprungliga förslaget.

"Hade vår motion bifallits redan i mars 2020 hade förbudet varit på plats för länge sedan. Men Ekeröalliansen har fått göra om och göra rätt och nu är förbudet ett faktum", skriver partiet på sin lokala Facebook-sida.

Vill sätta press

Den utdragna processen fram till det nya politiska beslutet är "häpnadsväckande", säger kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) till Mitt i.

– Jag är lite besviken på högre instanser som ägnar sig åt den här typen av hårklyveri, men jag är glad att vi kan hantera det på ett sätt där vi korrigerar i enlighet med utslagen i den juridiska processen.

https://www.mitti.se/nyheter/starka-kanslor-nar-tiggeriforbud-klubbades/reptcj!OE7BZTE@X69j@CFmqaUwg/

Omröstningen i kommunfullmäktige var jämn. Den slutade 20 lika mellan ja- och nejsägarna, och ordföranden fick lägga utslagsrösten.

Socialdemokraten Hanna Svensson är andra vice ordförande i kommunstyrelsen. Hennes parti tillhör dem som inte ville se ett förbud.

– Vi tror inte att det löser några problem för någon, vare sig när det gäller fattigdom eller tryggheten i centrum.

Man kan inte förbjuda fattigdom, är hennes budskap. Dessutom är hon kritisk till systemet med de utpekade platserna, vilket hon menar innebär att problem endast flyttas annorstädes.

– I grunden är det en fråga som EU skulle behöva ta krafttag i.

Kan överklagas

Adam Reuterskiöld hoppas å sin sida att förbudet ska öka den upplevda tryggheten i kommunen, liksom minska risken för att fattiga människor utnyttjas av kriminella.

– Det innebär inte att fattigdomen och problemen upphör, men vi måste sätta press på länderna som är ansvariga för sina egna medborgare.

Förbudet är tänkt att träda i kraft den 1 juli. Reuterskiöld misstänker dock att beslutet kan komma att överklagas.

– Men det har tidigare varit uppe i alla instanser och vi har gjort precis vad de bett om.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-fa-som-tigger-i-ekero/reptbt!AgOswnzbfDrXMQ4MZNew/