Ekerö Centrum är ett av de områden som berörs av det nya beslutet. Foto: Linda Gren

Beslut: Då får Ekerö tiggeriförbud

Från och med 1 juli kan det bli förbjudet att tigga på en rad platser i Ekerö kommun. Det står klart efter att kommunfullmäktige återigen har tagit ställning i frågan.

  • Publicerad 12:49, 23 jun 2021

Redan i mars förra året försökte kommunfullmäktige införa ett tiggeriförbud. Ansökan fick dock bakläxa av bland annat länsstyrelsen som opponerade sig mot att ordet "tiggeri" inte fanns med i texten.

I kommunens nu uppdaterade ordningsföreskrifter finns ordet emellertid med. Gärningen beskrivs numer som "passiv eller aktiv insamling av pengar, i dagligt tal kallat tiggeri".

Förbud fick avslag – vägrade skriva "tiggeri"

Detta vill politikerna ska vara förbjudet i närheten av butiker och pant- och återvinningsstationer på totalt 17 platser i kommunen.

Sverigedemokraterna låg bakom det ursprungliga förslaget.

"Hade vår motion bifallits redan i mars 2020 hade förbudet varit på plats för länge sedan. Men Ekeröalliansen har fått göra om och göra rätt och nu är förbudet ett faktum", skriver partiet på sin lokala Facebook-sida.

Vill sätta press

Den utdragna processen fram till det nya politiska beslutet är "häpnadsväckande", säger kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) till Mitt i.

– Jag är lite besviken på högre instanser som ägnar sig åt den här typen av hårklyveri, men jag är glad att vi kan hantera det på ett sätt där vi korrigerar i enlighet med utslagen i den juridiska processen.

Starka känslor när tiggeriförbud klubbades

Omröstningen i kommunfullmäktige var jämn. Den slutade 20 lika mellan ja- och nejsägarna, och ordföranden fick lägga utslagsrösten.

Socialdemokraten Hanna Svensson är andra vice ordförande i kommunstyrelsen. Hennes parti tillhör dem som inte ville se ett förbud.

– Vi tror inte att det löser några problem för någon, vare sig när det gäller fattigdom eller tryggheten i centrum.

Man kan inte förbjuda fattigdom, är hennes budskap. Dessutom är hon kritisk till systemet med de utpekade platserna, vilket hon menar innebär att problem endast flyttas annorstädes.

– I grunden är det en fråga som EU skulle behöva ta krafttag i.

Kan överklagas

Adam Reuterskiöld hoppas å sin sida att förbudet ska öka den upplevda tryggheten i kommunen, liksom minska risken för att fattiga människor utnyttjas av kriminella.

– Det innebär inte att fattigdomen och problemen upphör, men vi måste sätta press på länderna som är ansvariga för sina egna medborgare.

Förbudet är tänkt att träda i kraft den 1 juli. Reuterskiöld misstänker dock att beslutet kan komma att överklagas.

– Men det har tidigare varit uppe i alla instanser och vi har gjort precis vad de bett om.

Polisen: Få som tigger i Ekerö

Här vill politikerna se tiggeriförbud

Coop Konsum Färentuna, Kungsbergavägen

Coop, Stenhamra centrum, Fårhagsplan, Uppgårdsvägen

Ekerö Centrum

Hovgårdens återvinningsstation

Adelsö Livsmedel

Ica Nyckelby & återvinningsstation, Nyckelby, Kaggeholmsvägen 2

Ica Skå & återvinningsstation, Färentunavägen/Skogsbyvägen

Träkvista Torg, Jungfrusundsvägen

Lidl Träkvista & återvinningsstation, Älvnäsvägen 2

Återvinningsstation Ekerö Centrum, Bryggavägen/Tegelbruksvägen

Återvinningsstation Tappströms infartsparkering

Återvinningsstation Gällstaö, Herredagsvägen

Återvinningsstation Sandudden

Återvinningsstation, Skolallén, Lovö

Återvinningsstation Skärvik, Jungfrusundsvägen

Återvinningsstation Munsö-Söderby, Ekerövägen

Återvinningsstation Korslötsvägen, Hilleshög

Visa merVisa mindre

Ellie har räddat 500 krukor örter

Nyheter Ekeröbo tillverkade pesto och sålde vidare Ellie Nordberg har satsat på ett annorlunda sommarjobb. Med intresse för hållbarhet har hon startat företaget Rescued Herbs. I samarbete med en lokal örtagård har hon samlat in örter som annars...fredag 23/7 14:49

Unga författare bakom ny bok om Mälaröarna

Nyheter Populär skrivarverkstad blev digital Under våren har ungdomar skrivit noveller som nu har resulterat i en bok. Flera noveller från Mälaröarna tar plats i boken som går att låna eller köpa på biblioteken.fredag 16/7 15:52

Här ordnas svängiga jazzkvällar i Skå

Nyheter Förening hoppas locka Mälaröborna till folkparken Sugen på en svängom i parken? Under sommaren anordnar föreningen Jazz på Mälaröarna fyra coronasäkra konserter på Skå festplats, med hopp om många glada miner på dansbanan.fredag 16/7 15:28