Trots att förvaltningen under 2023 kom fram till att det finns ett behov av en sporthall av större storlek säger de styrande politikerna nej.

Det är helt enkelt för dyrt, menar Erika Svanström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (KD), kommenterar majoritetens syn på frågan.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart som det ser ut nu, säger hon.

Erika Svanström kommenterar även att det är trångt för vissa föreningar i hallarna som finns i dag.

– Det kommer alltid att vara trångt de bästa tiderna. Vissa idrotter och tävlingsnivåer kräver vissa typer av lokaler, och det har jag full respekt för. Men vi får fundera på hur vi kan bygga ut, i stället för att bygga helt nytt, säger hon till Mitt i.

Ny plats för idrottshall

Efter ett beslut vid kommunfullmäktige 2022 skulle man utreda en möjlig plats för en ny idrottshall under 2023.

Den bäst tippade platsen har varit Enebybergs IP, där bland annat Danderydscentern har föreslagit en ny hall. Inför valet föreslog småpartiet Nya Danderydspartiet att man kunde bygga nytt på Teliatomten, fastigheten öster om Eneby torg.

En annan plats som föreslagits är IP:n vid Danderyds gymnasium.

"En trovärdighetsfråga"

Karsten Inde (S) menar att majoriteten har ett löfte att hålla från valet 2022.

– Det här är en trovärdighetsfråga hos både Liberalerna och Moderaterna. Går man starkt ut i en fråga för att få människor att rösta på en, då är det anständigt att leva upp till det.

Han tycker inte heller att det ekonomiska argumentet håller.

– Erika Svanström pratar om att de inte har råd. Men samtidigt sänker man skatten, 10 öre, vilket gör att kommunkassan töms på 17 miljoner. Det resonemanget går inte ihop.

Behövs nytt badhus

Erika Svanström säger dock att den stora lokalfrågan nu är om det ska byggas ett nytt badhus eller inte. 2032 beräknas Mörbybadets tekniska livslängd gå ut.

Om det ska renoveras eller byggas nytt är ännu inte bestämt.

– Inriktningen är att Danderyd ska ha ett badhus, exakt hur och var är en diskussion som behöver få ta tid eftersom det är en väldigt stor investering.