Danderyd sjukhus meddelade under förmiddagen att de går in i stabsläge. Foto: Mikael Andersson

Besked: Danderyds sjukhus är i stabsläge

Till följd av den ökade smittspridningen och ansträngt läge går Danderyds sjukhus in i stabsläge. "Det ökar för varje dag" säger chefläkaren.

  • Publicerad 11:33, 4 nov 2020

Chefläkare. Chefläkare på Danderyds sjukhus, Åsa Hammar. Foto: Carin Wesström

Danderyds sjukhus minskar den planerade vården och går in i stabsläge. Det meddelade sjukhuset under förmiddagen.

Stabsläget började gälla från 11.00 idag den 4 november.

Orsaken är ett ansträngt läge på sjukhuset, enligt Åsa Hammar, chefläkare. Under de närmaste två veckorna har sjukhuset haft ett högt inflöde av vanliga patienter, och patienter med covid-19.

– Som folkhälsomyndigheten prognostiserar så ökar antalet covid-19 patienter för varje dag. Vi behöver fatta beslut dagligen om vilka justeringar vi ska göra för att anpassa oss och uppmanar alla som behöver akut sjukvård att fortsätta söka vård, säger Åsa Hammar, chefläkare.

Idag vårdas tre personer med covid-19 på intensivvårdsavdelningen (IVA). Under tisdagen var 28 patienter inlagda med bekräftad smitta av covid-19. Ytterligare 14 patienter är inlagda med misstanke om smitta.

I slutet på förra veckan vårdades två personer på IVA och 21 patienter hade bekräftad smitta.

Vad innebär att ni går in i stabsläge?

– Det innebär att vi har en förstärkt ledning och styrning som samlas dagligen för att fatta beslut om åtgärder på sjukhuset, säger Åsa Hammar.

Vad kan det vara för åtgärder?

– De åtgärder vi har fokuserat på är att ställa om vård. Vi har öppnat fler platser för de som har covid-19 men även utökat vårdplatser för andra patienter. Och då innebär det ofta att man även behöver fatta beslut för vilka verksamheter som ska minska.

Vet ni vilka verksamheter minskar?

– Vi har minskat på flera planerade mottagningar, men försöker att inte stänga ner helt. Framförallt dragit ner på planerade mottagningar. Vi har också redan förra veckan varit tvungna att ställa in planerade operationer.