Det är problem med ditt bankomatkort. Polisen måste kontrollera det, och behöver även din kod. Det beskedet fick två äldre personer i Stockholmsregionen nyligen, av en person som ringde upp dem.

Personen utgav sig för att vara polis och sa att hen var på väg till brottsoffrets adress för att hämta kortet.

– Det här är ett ovanlig ful form av lurendrejeri. Det är inte bara bedrägeri utan också föregivande av allmän ställning – det vill säga att man falskeligen utger sig för att vara en myndighetsperson, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Lämnade sitt bankomatkort

En av de två åldringarna lät sig luras och lämnade sitt bankomatkort till den person som dök upp utanför bostaden. Den andra åldringen förstod att det rörde sig om bedrägeri och bad den falska polisen att gå sin väg.

– Det här sticker ut – det är inte jättevanligt att bedragare utger sig för att vara poliser, även om det förekommer, säger Ola Österling.

Besökte åldringar

Polisen besökte de två åldringarna i måndags för att reda ut vad som hänt. Man betonar att fler äldre personer kan ha blivit utsatta för bedrägeriförsöket, eftersom det ibland dröjer innan en brottsanmälan kommer in.

Ola Österling säger att polisen aldrig ringer upp och ber om människors bankomatkort eller kortkoder.

På sin webbsida uppmanar polisen allmänheten att aldrig lämna ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Man ska heller aldrig använda sin bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon man blir kontaktad av. Man ska också kräva att få se polislegitimation om någon utger sig för att vara polis.