Barkarbystaden. Nu får Järfälla sin tredje barnmorskemottagning och fjärde barnavårdscentral.

Barnmorskor på väg till Barkarbystaden

Barkarbystaden växer och det innebär fler gravida och fler barn. Nästa år öppnas områdets första barnmorskemottagning och barnavårdscentral – i regi av regionen.

  • Publicerad 09:22, 2 dec 2021

Välkommet i en kommun som befinner sig i en expansiv fas

Barkarbystaden får sin första barnmorskemottagning, och det blir Järfällas tredje efter de befintliga i Jakobsberg och Kallhäll. Här på Karlslundsvägen 25 öppnas även en barnavårdscentral som blir kommunens fjärde.

Mottagningarna kommer drivas av Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) – alltså av regionen själva. De driver sedan tidigare flera mottagningar runt om i länet.

– Det är väldigt roligt att kvinnosjukvården utvecklas och utökas i länet. Nu finns det två nya alternativ inom vården kopplat till barn, säger Lars Rådén (M), ordförande i regionens avtalsutskott i ett pressmeddelande.

Två till tre mottagningar

För att få öppna en mottagning behöver vårdgivaren uppfylla krav på sina lokaler, miljön, bemanningen och framförallt patientsäkerheten, något Region Stockholm bedömer att SLSO gör.

– Det är väldigt positivt att vi nu går från två till tre barnmorskemottagningar, och från tre till fyra barnavårdscentraler, i Järfälla. Det är viktigt att också regionens egenregiverksamhet genom SLSO bidrar till att utveckla vården och utöka vårdutbudet, säger Anna Starbrink (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Majoriteten av alla gravida kvinnor och blivande föräldrar besöker en barnmorskemottagning under graviditeten, enligt regionen. I länet finns det 67 barnmorskemottagningar och 110 barnavårdscentraler.

Mottagningarna kommer att öppna någon gång under 2022.

Regionpolitiker. Anna Starbrink (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är positiv till att de offentliga mottagningarna blir fler. Foto: Stefan Källstigen