Det plockas i gruset och näsor och ansikten trycks mot stängslet för att få en så bra koll som möjligt på bygget vid Essingeskolan. Barnen vid Förskolan Galaxen har följt bygget av den nya förskolan noga under hela tiden berättar pedagogerna och nu ska de få vara en del av det – genom en tidskapsel som gjuts in i grunden.

Barnen har själva fått välja ut föremålen till lådan och en bil, skateboard eller fingerboard, plusplus, kula och en lapp med alla namn på hälls glatt ut på gruset för att visa upp.

En stund senare placeras den vid den tänkta hissen och barnen följer tidskapsel noggrant. Ett par dagar senare ska den täckas över berättar personalen på plats.

– Det har varit spännande tanke för barnen, det här med nutid och framtid. Det har vi pratat mycket om, säger Annika Fältström, pedagog.

Olivia, Axel och Eddie är tre av barnen som ska gå på den nya förskolan. Olivia ser fram emot det, nickar hon till svar. Det gör även Annika Fältström. Den nya förskolan ska både husera Galaxen och Vängåvans förskola.

– Det ska bli jättespännande och jag ser framemot det. Att starta något nytt. Sedan ska vi ju slås ihop med Vängåvan och bli en större förskola och det tror jag också är bra, säger hon.

Tidskapseln markerade också att sprängningarna, som drog ut på tiden och vållade debatt på ön, är över och att bygget går in i en ny fas. I februari 2022 ska förskolan stå klar. Enligt representanter för kommunala skolfastighetsbolaget SISAB som var på plats ska den tidplanen hålla, det måste den eftersom Vängåvans bygglov löper ut.