I våras la fyra ledamöter i kommunfullmäktige, Päivi Verdier, Anders Rosén, Linnéa Thurfjell och Leif Bejhed (samtliga V) fram motionen ”Rätt till fritidshem när föräldrar är föräldralediga eller arbetslösa”.

Enligt motionen ska alla elever, oavsett föräldrarnas situation, ha rätt till plats på fritidshem.

Mittenstyret hörsammade önskan redan i budgeten för 2024–2026, som klubbades i juni, och avsatte pengar till fler fritidshemsplatser.

– Vi är glada att vi har säkrat fem miljoner extra i budgeten för vår reform, det betyder att 150 Väsbyelever som förut inte haft plats på ett fritidshem nu får det, säger Päivi Verdier, Vänsterpartiets gruppledare i Upplands Väsby.

Päivi Verdier (V).

Päivi Verdier (V).

Daniel Jansson

"Inte göra skillnad på barn och barn"

Hon pekar på att det är viktigt dels för att det stärker skolorna i deras kompensatoriska uppdrag; fritidshemmen har ett pedagogiskt uppdrag och det är viktigt att alla barn har möjlighet att ta del av det, dels är det viktigt för att Väsby ska hålla samman att vi inte gör skillnad på barn och barn.

– Ingen ska tvingas lämna kompisarna och leken och gå ensam hem, bara för att mamma eller pappa inte har ett jobb eller är hemma med ett småsyskon. Dessutom är det viktigt att föräldrar som söker jobb kan göra det på heltid och så snabbt som möjligt komma tillbaka i arbete, säger hon.

Suzanne Enell (S), utbildningsnämndens ordförande, är också nöjd.

– Det finns skolor i Väsby där en stor andel av eleverna inte deltar i fritidshemmens utbildning med tillgång till meningsfull fritid, utveckling och lärande. Med den utökade rätten till fritidshem för alla skapar vi mer likvärdiga grundförutsättningar för alla elever oavsett vårdnadshavarnas sysselsättning.

Hon flaggar dock för att alla fritidshemsplatser kanske inte är på plats direkt efter årsskiftet.

– Det är ju inte helt klart med startdatum då arbetet med förberedelser fortfarande pågår. Men jag hoppas att skolorna ska kunna erbjuda nya platser under mitten av vårterminen nästa år.