Smittspridningen fortsätter att minska i Region Stockholm, samtidigt som antalet vaccinerade ökar.

Enligt den senaste rapporten, den 22 juni, konstaterades 431 nya fall under vecka 24. Av alla prover var bara 2,4 procent positiva.

54,5 procent av befolkningen över 18 år har nu fått sin första dos. Den senaste gruppen att släppas på, 35+, startade vaccineringen den 14 juni. Av dem har över 30 procent nu fått dos ett.

Snart dags för 30+

När nästa grupp kan komma ifråga är inte klart ännu:

– Det beror på vaccintillgång och bokningstryck hos vaccinatörerna, något vi följer noga. Hittills har det varit mellan tio och fjorton dagar mellan släppen. Åldersintervallet blir sannolikt precis som tidigare fem år, alltså personer födda 1991 och tidigare, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

https://www.mitti.se/nyheter/larmet-inifran-sos-for-varmt-for-att-kunna-operera/repufw!GAD4GDGQa0URwbms4Quag/

Två doser mot delta

Något som sätter extra press att vaccinera med fart är den så kallade delta-varianten av coronaviruset, som anses mer smittsam.

98 fall har identifierats i regionen fram till vecka 23. De utgör drygt en procent av de provsvar som undersökts.

En dos ger inte lika bra skydd mot delta som mot de övriga varianterna, utan två doser krävs.

Och bara 27,2 procent av alla över 18 har fått även den andra dosen. Enligt Thyberg försäkrar man sig om att det finns tillräckligt med vaccin för dem som ska ha dos två.

– Det kan vi följa väldigt noga i registreringssystemet, så vi har bra koll och reserverar, säger han.

16+ får vaccin

Prognosen är att alla invånare över 18 år ska ha ha erbjudits vaccin i augusti. Dessutom har Folkhälsomyndigheten nu beslutat att även ungdomar mellan 16 och 18 år ska vaccineras.

– Det är inte klart hur vaccinationerna ska gå till, eller när i tid, men i alla fall efter att alla 18-plus erbjudits vaccination. En viktig faktor för när vi kan starta är också vaccintillgången, säger Magnus Thyberg.

Även unga kan bli svårt sjuka

Även om unga löper mindre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, så finns risken. Hittills har cirka 150 personer i åldrarna 16 och 17 år med covid-19 vårdats på sjukhus i Sverige.

Ett annat argument är, resonerar Folkhälsomyndigheten, att vaccinationerna minskar smittspridningen bland unga.

– Nu är det varmt och sommar och man tänker inte på hösten, men om vi inte är vaccinerade då finns risk för ökad smittspridning. Det bästa är därför att så många som möjligt tar chansen nu och vaccinerar sig med både dos ett och två, säger Magnus Thyberg.

https://www.mitti.se/nyheter/vardcentrals-vd-jagas-for-falska-pcr-tester/repufu!CzsuXxxGudj@oVD5f0AVow/

Källa: Nationella vaccinationsregistret (NVR)

Statistiken publicerades torsdagen 24 juni och omfattar givna vaccinationer till och med föregående vecka.