Två brasor har hittills fått tillstånd på Lidingö på valborg, den ena på Hersby åker och den andra på Parksätrastranden.

– Det kan ju bli så att det trillar in några ansökningar till under veckan, men det här är vad vi har godkänt hittills, säger kommunpolis Thommy Brännström.

På tisdagen var enbart programmet för Parksätrastranden färdigt.

Att tända en majbrasa är för många en tradition på valborg, men det kräver engagemang och det är inte alltid det finns. Det menar Alf Lundberg, som meddelar att man hos Killine Gåshaga villaförening ställer in majbrasan i år.

– Alla vill gå dit med ingen vill hjälpa till. Nu när jag har varit runt och satt upp skyltar för att meddela att den är inställd är det många som har kommit fram och sagt att det är tråkigt. Men vi skulle behöva att fler engagerar sig.

– I år har det varit ett par stycken som velat hjälpa till men det tar lång tid att få tillstånd av polisen och sedan ska man ju boka kör och skolklasser som kan servera kaffe också. 

Uppe på Torsviksklippan har Lidingö Rodelklubb arrangerat majbrasor sedan 80-talet. Brasorna var populära och klubben sålde lotter, korv, våfflor och kaffe för att sedan avsluta med en riktig fyrverkerishow. Men de senaste åren har evenemanget ställts in. 

– Visst önskar jag att någon annan skulle ta tag i det, jag är 78 år så helt purung är jag inte längre. Men jag och min fru har ett litet lantställe utanför Enköping och där tänder vi alltid vår egna brasa, säger Gunnar Pettersson, tidigare kassör på Lidingö Rodelklubb. 

– Det är synd att brasorna börjar försvinna, men allt går i vågor så om fyra fem år kommer det säkert vara fler igen.