– Ja, läget är ännu sämre än i fjol. Då kunde vi erbjuda 68 sommarjobb. I år ser det ut att bara bli 20, säger Marie Eklund som är chef på Sollentuna kommuns avdelning för näringsliv och arbetsmarknad.

I år är det ungdomar födda 2003–2005 som kan söka sommarjobb hos kommunen. Men ha inte för stora förhoppningar. I fjol lottades alltså 68 jobb ut, bland 736 sökande, och betydligt färre kommer att få chansen i år.

Fick starta företag

Sommaren i fjol gav kommunen dessutom 31 ungdomar chansen att prova på att starta företag, med hjälp av Ung Entreprenörskap, men den möjligheten finns inte i år.

– Vi har bara kvar parkskötsel och den typen av jobb. I vanliga fall har vi en del jobb inom kultur, men de finns inte med i år, säger Marie Eklund.

Finns det inte mycket att göra i Sollentuna inom just parkskötsel, kanska kan kommunen göra en satsning och erbjuda fler unga jobb?

– Vi tittar på det nu, och vi får se hur läget är i kommunen i sommar, men som det ser ut just nu blir det omkring 20 sommarjobb, säger Marie Eklund.

Redan innan erbjöd Sollentuna alltså få sommarjobb jämfört med andra kommuner i länet, och antalet har minskat stadigt år för år sedan 2016.

En förklaring är att Sollentuna sedan 2011 i stället satsar på externa jobb som kommunen subventionerar.

Förra året var det 217 ungdomar som fick sådana jobb, även det en lägre siffra än 2019.

Upplägget är att arbetsgivare kan få lönebidrag av kommunen om de tar in ungdomar. Kommunen ersätter halva lönekostnaden under max tre veckor eller 90 timmar.

Företaget måste ha f-skattsedel, men det behöver inte ligga i Sollentuna.

Hög tid att söka

För att få ett av kommunens sommarjobb ska du ha gått ut grundskolan och vara skriven i Sollentuna.

Och det är hög tid att söka. Sista dagen är den 31 mars. Svaren skickas ut under vecka 16.

Marie Eklund tror att intresset för att sommarjobba är minst lika stort som tidigare år.

– Ja, viljan att sommarjobba stor, och nu är den nog ännu större eftersom folk håller sig hemma mer på sommaren på grund av corona, säger hon.