I juni öppnar en ny kulturscen i Frihamnen – som enligt planen ska bli Stockholms största.

Det är i den ikoniska byggnaden med Banankompaniets logga, känd som "Banantemplet", som kulturinstitutionen vid namn B-K ska öppna.

Bakom satsningen står Kulturarenor, som sedan tidigare driver bland annat Trädgården, Under bron och Eden. Lokalerna ska rymma tre scener och 3750 personer.

– Vi har haft ögonen på byggnaden ett tag och jag kände direkt att det här är rätt – lokalen förtjänar att vara publik. Den typen av evenemang och personkapacitet som vi kommer att kunna ha är unikt för Stockholm, säger Martin Lagerberg, vd och initiativtagare.

Unikt initiativ

Konserter, klubbar och minifestivaler är några av de evenemang som ska anordnas på B-K, men Martin Lagerberg är även öppen för dans och teater.

De ikoniska skyltarna får sitta kvar när B-K tar över huset.

De ikoniska skyltarna får sitta kvar när B-K tar över huset.

Pekka Pääkkö

– Stockholms kulturliv är och ska vara unikt på många sätt, utan kulturen har vi inget samhälle. Det finns många branscher som är beroende av att vi har en fungerande kulturscen i Stockholm, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms kommun.

Hon betonar att det inte är politiken som styr det kulturella innehållet på B-K.

– Kulturen ska vara fri, det är därför det är så viktigt att vi hittar lokaler som kan fyllas med innehåll som väcker känslor och engagerar. Det här initiativet är unikt.

Exemplariskt område

Utöver byggnadens kulturvärde har den även optimala logistiska förutsättningar för att husera en kulturscen, enligt Martin Lagerberg.

Vd:n och initiativtagaren Martin Lagerberg och Karin Wanngård (S) är förväntansfulla inför junipremiären.

Vd:n och initiativtagaren Martin Lagerberg och Karin Wanngård (S) är förväntansfulla inför junipremiären.

Pekka Pääkkö

– Etableringar i innerstan har ganska stora utmaningar, så ett område som det här är exemplariskt. Vi ligger i harmoni med grannskapet och är en produktionslokal med samma förutsättningar som de andra verksamheterna i hamnen, men vi verkar på kvällen och de på dagen, säger han.

Det kulturklassade huset, som ägs av staden, renoveras nu för fullt inför premiären i juni. Byggnaden är försedd med solceller som ska stå för en del av verksamhetens energibehov, och renoveringarna genomsyras av ett återbruk.

– Vi jobbar hårt för att lämna ett så litet klimatavtryck som möjligt. Material som rivs i ena hörnet dyker upp som material för bygget av till exempel en bar i andra hörnet.

Hemligt program

Kan du berätta något om premiären?

– Nej, vi släpper ett program för vad som är inplanerat under året, men det gör vi lite närmare premiären, säger Martin Lagerberg.

Året är 1952 och den blivande kulturscenen var fylld av bananer.

Året är 1952 och den blivande kulturscenen var fylld av bananer.

Okänd/Stockholms stadsarkiv

Något han trots hemlighetsmakeriet kan avslöja är att flera av akterna under ett tidigt skede kommer att rikta sig till en yngre publik, mellan 18–25.

De senaste åren har flera kulturscener i Stockholm stängt igen. Den stora utmaningen för initiativtagare är att hitta passande lokaler.

– Den här typen av lokaler tillför verkligen något till staden. Alla nivåer av kulturscener behövs, från små källarlokaler till de stora arenorna. B-K ligger någonstans i mitten, vilket behövs, säger Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd i Stockholm kommun.