Under de senaste åren har fastigheten Gunnarbo, som ägs av Signalisten, totalrenoverats. Under tiden har seniorerna inte längre tillgång till sin lokal i huset.

– Ett tag satt några i ett förråd och spelade. Nu är de några stycken som ses i en liten tvåa i närheten. Själv orkar jag inte det, säger Gun von Walden, 87.

Tanken är den nya föreningslokalen ska användas som träffpunkt för seniorer när den är klar. Men att den renoveras sist är felprioriterat, tycker seniorerna som känner sig bortglömda.

– Här sitter vi och är maktlösa, säger Annika Goldschmidt, 75.

Lisen Herrgård och Gun von Walden utanför entrén till den gamla träfflokalen. Gun berättar att hon har bott i huset tidigare och att hennes man brukade komma ner och spela dragspel. Nu vill hon tillbaka.

Lisen Herrgård och Gun von Walden utanför entrén till den gamla träfflokalen. Gun berättar att hon har bott i huset tidigare och att hennes man brukade komma ner och spela dragspel. Nu vill hon tillbaka.

Gustav Ohlén

Försening på försening

Enligt damerna har de både mejlat och begärt möten med staden, men fått knapphändig respons. Informationen de har fått är att lokalen ska öppna igen under det första kvartalet. Så blev det inte.

– Senare sa de att det skulle bli till andra kvartalet, men tittar man in här ser man att det inte blir så heller, säger Liz Grennstam, 76.

Ventilationen måste bytas och det beräknas vara färdigt i början av juni, enligt Signalisten. Men själva verksamheten kan inte dra igång då, eftersom det krävs fler förberedelser.

– Verksamheten kommer starta till hösten eftersom vi behöver utrusta lokalen och landa i hur den ska användas, säger Helena Åman, chef på omvårdnadsförvaltningen.

Helena Åman, socialchef. Foto: Upplands-Bro kommun

Helena Åman, socialchef. Foto: Upplands-Bro kommun

Upplands-Bro kommun

Ingen ersättningslokal

Helena Åman säger att det är beklagligt att damerna känner sig bortglömda.

– Det finns absolut inte någon avsikt att det skulle bli så och det är inte så. Vi har jobbat hårt med att se till att det blir en fungerande verksamhet. Det finns också andra verksamheter som man kan vända sig till tills det här blir klart, säger hon.

Tidigare i våras öppnade staden en ungdomsverksamhet i närheten av Gunnarbo som används två kvällar i veckan. Seniorerna berättar att de gärna skulle vilja ha en liknande lokal, två dagar i veckan, tre timmar per dag.

Många äldre känner att det är för långt till andra träffpunkter, kan man inte använda pop-up kaféet?

– Den möjligheten har man tittat på och det är klart att det hade kunnat vara ett alternativ. Men nu står vi så nära att vi behöver börja planera verksamheten på Gunnarbo och därför har vi valt att inte starta någon tillfällig verksamhet. Det kommer bli en permanent verksamhet i Gunnarbo och det är vad vi siktar på att få till nu, säger Helena Åman.

Trots krånglet ser damerna fram emot att få en plats att mötas på igen.

– Bara att få sitta och umgås, dricka kaffe och prata en stund, säger Lisen Herrgård, 72.