John Hanna står utanför Matvärlden vid Tensta centrum, och spricker upp i ett stort leende när han får syn på Ranja Barvary som kommer gående från tunnelbanan.

17-åringen från Spånga och 24-åringen från Tensta spelar lillebror och storasyster i Taelgia – en tv-serie i sex delar, SVT:s nya höstsatsning.

– Vi klickade direkt vid inspelningen och har fått ett väldigt fint band. Syskon i serien, och som syskon i verkliga livet! Det var verkligen en upplevelse att spela in allt förra sommaren, några riktigt intensiva månader. Då kommer man varandra nära. Vi har fortfarande kontakt hela gänget och försöker ses så ofta vi kan, säger Ranja.

Ranja Barvary, som själv spelar basket, är glad över ett sporten lyfts i serien.

Ranja Barvary, som själv spelar basket, är glad över ett sporten lyfts i serien.

Mikael Andersson

Speciell serie

I Taeliga får tittarna följa Gabriel, som spelas av John, och hans familj som flyttar till Ronna i Södertälje.

Gabriel börjar i gymnasiet där, hamnar i fel kretsar. Saker går snett.

– Det är ett scenario man känner igen, på så sätt är Taelgia väldigt aktuell. Jag tror att många kommer kunna relatera till Gabrielrollen. Men annars är det en väldigt speciell serie, som jag skulle säga inte gjorts i svensk kontext innan, säger John, och fortsätter:

– Vi får följa familjer nära, vi får se vänskap, kärlek, relationer, poliser. Vi får se kultur; syriansk sådan framför allt. Det är en spännande handling, men med ett väldigt stort fokus på karaktärerna – hur personerna har det i hjärtat.

John Hanna är uppvuxen i Spånga, där hans föräldrar driver Georges klipp & barbershop i centrum.

John Hanna är uppvuxen i Spånga, där hans föräldrar driver Georges klipp & barbershop i centrum.

Mikael Andersson

Basket centralt

Ett av kraven för att få rollen som Gabriels storasyster Magda, som spelas av Ranja, var att kunna spela basket. Magda spelar på elitnivå i serien, och Ranja själv har spelat för Järvaklubben VGB i division två.

– Det var så jag ens sökte till serien överhuvudtaget, de behövde en tjej som kunde spela. Jag tänkte varför inte, jag kan ju det, det hade varit en upplevelse, säger Ranja.

Basketen överlag är något som förenar Tensta, menar hon, och tycker det är roligt att sporten lyfts i serien.

– Jag är så glad över att man fick in basketvärlden i handlingen, det är inte ofta man ser basket i serier alls. Jag är ofta ute och spelar här i Tensta, det är det många som är, man samlas verkligen kring basketen, säger hon.

Framför allt håller de till vid planen precis vid Elinsborgsskolan, som NBA-spelaren Kevin Durant och hans stiftelse rustade upp rejält tidigare i år.

– De har gjort det så fint, det är väldigt bra. Det är så många talanger här i Tensta som man ofta inte hör om – inom basketen, men också skådespelare, fotbollsspelare, allt möjligt.

Både John Hanna och Ranja Barvary fick mersmak på skådespelarlivet efter inspelningen av Taelgia. Nu hoppas de på fler roller.

Både John Hanna och Ranja Barvary fick mersmak på skådespelarlivet efter inspelningen av Taelgia. Nu hoppas de på fler roller.

Mikael Andersson

Vill fortsätta skådespela

Både John och Ranja debuterar som skådespelare i Taelgia, och de hoppas att serien ska leda till att de får ytterligare roller.

– Vi båda upptäckte väl att vi älskar skådespeleriet, helt enkelt. Nu väntar vi in att serien sänts, sedan får man se lite vad som händer, säger Ranja, som jobbar i Tensta simhall till vardags.

John, som går i andra ring på gymnasiet och jobbar som arenavärd utöver det, håller med.

– Det har varit en lång väntan. Jag är så taggad på att folk ska få se serien. När jag själv såg den kände jag bara "wow, har vi skapat det här, det är ju riktigt bra", och jag hoppas tittarna kommer känna likadant.