Tomt. Det avråds från badande vid Maltesholmsbadet säsongen ut. Bild från 2017. Foto: Mikael Andersson

Bad avråds på Hässelbys största badplats säsongen ut

Här är en kalldusch för alla som velat bada vid Maltesholmsbadet i sommar – vattnet vid har så dålig kvalitet att bad avråds vid den östra delen säsongen ut.

  • Publicerad 11:56, 15 jun 2021

Man ska vara särskilt uppmärksam på barn som har mindre kroppsvolym

Vattnet är alltför otjänligt vid det populära Maltesholmsbadet. Det gör att det avråds från badande säsongen ut på badets östra del. Anledningen är en förhöjd halt av E-coli-bakterier, så kallade bajsbakterier, i vattnet.

Avrådan från bad innebär att man kan bada men med viss försiktighet. Man kan simma här, men ska undvika att svälja vatten eller få in det i öppna sår.

Kontinuerliga tester görs

Stockholms stad gör kontinuerliga vattenprover vid sina badplatser efter EU:s badvattendirektiv. Vattenkvaliteten vid Maltesholmsbadet har fluktuerat i många år. Men aldrig tidigare har det avråtts från bad en hel säsong.

– Det är östra delen av badet, mot gymmet, som det avråds från. Någon föroreningskälla, avlopp eller något gammalt har vi inte hittat, säger Ragnar Ählström, parkingenjör på Hässelby-Vällingbys stadsdelsförvaltning.

– Men vi satte förra året in en ny pump till kioskens spoltoalett. Frågan är om det påverkat vattenkvaliteten. Men det är lite märkligt allt,

Blir det mer folk på era andra badplatser nu?

– Vi vet inte riktigt hur det här slår. Nya mätningar kan visa att kvaliteten vid Maltesholmsbadet förbättrats, men avrådan kommer ändå gälla säsongen ut, säger Ragnar Ählström.

Bajsbakterier i vattnet vid Smedsuddsbadet – igen

På den västra sidan av badet är det helt okej att bada.

Men samma badavrådan har även utfärdats på den norra delen av Sätrastrandsbadet i söderort.

Där har det varit dåligt badvatten i flera år och folk avråddes även att bada där under en stor del av förra sommaren.

"Höga bakteriehalter kan ge magsjuka"

Vattnet har även här innehållit E.coli-bakterier och intestinala enterokocker, avföring har helt enkelt hamnat i badvattnet.

– Höga bakteriehalter kan orsaka magsjuka, man ska vara särskilt uppmärksam på barn som har mindre kroppsvolym, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen.

Just nu avråds även från bad på Smedsuddsbadet vid Rålambshovsparken. Där visade det senaste vattenprovet att vattnet var otjänligt, också här genom en hög E.coli-halt.

Analyssvar från nya prover väntas under veckan, men under tiden avråds alltså från badande. Smedsuddsbadet har även tidigare år ansetts otjänligt under perioder just på grund av så kallade bajsbakterier.

Avråds. Det avråds från badande vid Maltesholmsbadet säsongen ut. Bild från 2020. Foto: Googlemaps.

Om Maltesholmsbadet

Maltesholmsbadet ligger vid Lambarfjärden i Mälaren och är Hässelbys största badplats.

Badplatsen består av en långgrund sandstrand om 150 meter, två bryggor och stora öppna gräsytor.

Badet ligger i Grimsta naturreservat, omgivet av skog och nära bostadsområden.

Det nås lättast via Maltesholmsvägen.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Visa merVisa mindre

Så delas badplatsernas kvalitet in enligt EU-direktiven

Tjänligt – bakteriehalten är låg och det går utmärkt att bada.

Tjänligt med anmärkning – vattnet innehåller lite högre bakteriehalter, men det finns ingen risk för sjukdom i samband med bad.

Otjänligt – vattnet innehåller höga bakteriehalter och man bör avstå från bad tills dess att nya prover visar att det går att bada. Om en badplats visar ett otjänligt prov så tas ett omprov så fort som möjligt. Kommunen avråder då från bad, fram tills dess att vattenkvaliteten förbättrats.

Källa: Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre

Tomt. Det avråds från badande vid Maltesholmsbadet säsongen ut. Bild från 2020. Foto: Googlemaps