Vattnet är alltför otjänligt vid det populära Maltesholmsbadet. Det gör att det avråds från badande säsongen ut på badets östra del. Anledningen är en förhöjd halt av E-coli-bakterier, så kallade bajsbakterier, i vattnet.

Avrådan från bad innebär att man kan bada men med viss försiktighet. Man kan simma här, men ska undvika att svälja vatten eller få in det i öppna sår.

Kontinuerliga tester görs

Stockholms stad gör kontinuerliga vattenprover vid sina badplatser efter EU:s badvattendirektiv. Vattenkvaliteten vid Maltesholmsbadet har fluktuerat i många år. Men aldrig tidigare har det avråtts från bad en hel säsong.

– Det är östra delen av badet, mot gymmet, som det avråds från. Någon föroreningskälla, avlopp eller något gammalt har vi inte hittat, säger Ragnar Ählström, parkingenjör på Hässelby-Vällingbys stadsdelsförvaltning.

– Men vi satte förra året in en ny pump till kioskens spoltoalett. Frågan är om det påverkat vattenkvaliteten. Men det är lite märkligt allt,

Blir det mer folk på era andra badplatser nu?

– Vi vet inte riktigt hur det här slår. Nya mätningar kan visa att kvaliteten vid Maltesholmsbadet förbättrats, men avrådan kommer ändå gälla säsongen ut, säger Ragnar Ählström.

https://www.mitti.se/nyheter/bajsbakterier-i-vattnet-vid-smedsuddsbadet-igen/repufp!6ShUMd7mtNvSkMxyJ8ig/

På den västra sidan av badet är det helt okej att bada.

Men samma badavrådan har även utfärdats på den norra delen av Sätrastrandsbadet i söderort.

Där har det varit dåligt badvatten i flera år och folk avråddes även att bada där under en stor del av förra sommaren.

"Höga bakteriehalter kan ge magsjuka"

Vattnet har även här innehållit E.coli-bakterier och intestinala enterokocker, avföring har helt enkelt hamnat i badvattnet.

– Höga bakteriehalter kan orsaka magsjuka, man ska vara särskilt uppmärksam på barn som har mindre kroppsvolym, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen.

Just nu avråds även från bad på Smedsuddsbadet vid Rålambshovsparken. Där visade det senaste vattenprovet att vattnet var otjänligt, också här genom en hög E.coli-halt.

Analyssvar från nya prover väntas under veckan, men under tiden avråds alltså från badande. Smedsuddsbadet har även tidigare år ansetts otjänligt under perioder just på grund av så kallade bajsbakterier.