Det var under kvällen den 19 juni som Täby kommun gick ut med en varning till alla Täbybor. Kommunen avråder starkt från att bada vid Näsaängsbadet, vid Värtan i Näsbypark.

Proverna togs den 12 juni och har sedan analyserats och visar att vattenkvaliteten är otjänlig med anledning av förhöjda halter av Intestinala enterokocker, en tarmbakterie.

– Det är en tarmbakterie som kan komma från avlopp eller från djur. Man kan få magsjukesymtom, säger Lena Lidö, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Södra Roslagens miljö och hälsoskyddskontor i ett mejl.

Nu ska nya prover tas vid Näsaängsbadet omgående.

– Idag har omprov tagits (den 20 juni reds anm.) vi går ut med information så fort vi vet resultatet från ny provtagning, med förhoppning om att badvattenkvalitén är bra för bad igen, skriver Jenny Holmberg, resultatenhetschef på Täby kommun i ett mejl till Mitt i Täby.

Samma dag togs prover på resterande bad i Täby och det är tjänligt vatten vid alla andra badstränder enligt proverna. Så fritt fram är det att bada i Hägernäsbadet och Ängsholmsbadet.

Vad kan ha orsakat den dåliga vattenkvaliteten?

– Det vet vi inte just nu. Skulle provresultat från dagens provtagning fortsatt visa på otjänligt badvatten kommer kommunen undersöka vidare vad orsaken kan vara, skriver Jenny Holmberg.

Håll koll på om du kan bada

Kommunen säger att information finns uppsatt på plats samt på Täby kommuns webbplats, där finns också information om andra badplatser du kan besöka.

För att hålla koll på hur vattenkvaliteten är just nu och var det är okej att bada kan du gå in på Täby kommuns hemsidan. Där hittar du mer information om Näsaängsbadet och de övriga badplatserna i Täby.

Alla prover finns också på Havs och vattenmyndighetens hemsida.

Mitt i har sökt Täby kommun och uppdaterar texten.