Knappt en dag nu utan rapporter om kommande hyreshöjningar i olika kommunala bolag runt om i Sverige. Står Håbohus på tur? Jo, så kommer det att bli.

– Vi är ju inte på något sätt skyddade från de kostnadsökningar som väller över landet. Vi har en hög inflation vilket betyder att våra kostnader överlag ökar. Sedan har vi saker som ökar mer än inflationen, säger bolagets vd Mats Norrbrand och börjar räkna upp.

– Räntorna har påverkats mycket, fjärrvärmen vill Eon höja med 13 procent. VA-taxan ska höjas med 20 procent och elen känner väl alla till hur den har ökat.

Inleder förhandlingar

Han konstaterar att kostnadspåslagen är tiofaldiga jämfört med vad som är ”normalt” och att man ser behov av ett ökat hyresuttag.

– Det handlar inte om att vi ska tjäna mer pengar utan det handlar om att vi ska tjäna tillräckligt med pengar för att klara av att leverera vårt uppdrag. Underhålla våra hyresrätter, hålla goda och sunda utemiljöer och ge service till hyresgäster, säger han.

Hur mycket det handlar om återstår att se.

– Vi ska nu inleda förhandlingen med hyresgästföreningen och de förhandlingarna får utröna vad det blir, men det kommer att vara speciella förhandlingar i år.

Dela ut klädhängare

Ett sätt att komma åt de ökade­ kostnaderna har för Håbohus varit att dela ut torkhängare till hyresgästerna. Detta i ett försök att få folk att använda torktumlaren mer sällan.

– Det är en del i det här. Om våra kostnader minskar­, kommer vi inte behöva ta ut lika hög hyra. Många, villa­ägare till exempel, undviker att köra sina torkskåp. Vi vill få in samma tänk här, säger Mats Norrbrand och fortsätter:

– Här ingår det i hyran, men om fler kan undvika att köra dessa maskiner, som är väldigt effektkrävande, minskar den kostnaden.

Framtidsoro

Han säger att många har hämtat ut hängare redan.

– Det finns alltid sådana som blir irriterade och sura, men jag tror att de flesta har förståelse för att det har hänt någonting med elpriserna och inser att vi måste göra något.

– Det är klart att det är skillnad på att köra torktumlare om kilowattimmen kostar 50 öre jämfört med om den kostar fem kronor.

Finns det någon oro att folk inte kommer ha råd att bo kvar?

– Det är klart. Vi vill inte ta ut mer i hyra än vi behöver för att klara vårt uppdrag. Sedan­ har vi full förståelse för, och är oroliga för, att det vi behöver ta ut kan vara väldigt­ tufft för många. Det är en balansgång.

– Samtidigt, vad är alternativet? Allt annat har ju också blivit dyrare, säger Mats Norrbrand och konstaterar avslutningsvis lite mörkt.

– Alla kommer att få det sämre. Alla. Det tror jag att man måste inse.

Nödvändig diskussion

På hyresgästföreningen i Håbo väntar man på budet från Håbohus.

– En minimal hyreshöjning är det vi är ute efter, men vi har inte fått något konkret bud ännu, säger ordförande Torbjörn Metsälä Lindell.

Är ni oroliga för stora höjningar?

– Orolig är man väl alltid, men sedan går det ju alltid att diskutera vissa saker.

Något som är nödvändigt, menar Metsälä Lindell.

– Annars kommer det slå tillbaka på kommunen i alla fall. Har man inte pengar att betala hyran går man till social­kontoret och vilka är det som betalar ut de pengarna? Jo, kommunen.